Förundersökningen mot Jörgen Hellman (S) från Brålanda läggs ner.
Förundersökningen mot Jörgen Hellman (S) från Brålanda läggs ner. Bild: Linda Smith

Förundersökningen mot Jörgen Hellman läggs ner

Förundersökningen mot Jörgen Hellman (S) som är skriven i Skärhamn läggs ner. Anledningen? Bevisläget är för svårt, det menar chefsåklagare Per Nichols. Detta var P4 Väst först med att rapportera om.

ANNONS
|

I juni avslöjade Uppdrag granskning att den före detta riksdagsledamoten och ordföranden i skatteutskottet Jörgen Hellman, som en av flera politiker, fick en ersättning på flera hundratusen kronor av riksdagen. Detta då riksdagsledamöter som bor längre än fem mil från riksdagen har rätt till en övernattningsbostad i Stockholm och/eller till traktamente.

Uppdrag granskning kontrollerade adressen där Hellman var folkbokförd, och hade varit sedan 2015. Det visade sig vara en stuga med stora brister, bland annat trasiga fönster och hål i väggen. Det var även så att avloppet var underkänt av kommunen sedan 2019 och inte fick användas.

Till Uppdrag granskning sade Jörgen Hellman då att han endast bor i huset i Vänersborg 20 till 30 procent och att han ibland sover i stugan men att han inte diskar, har några sopor eller använder toaletten när han är där. Istället ska han använda ett utedass och grannbondens lada.

ANNONS

Bara en timme efter att Uppdrag granskning konfronterade Jörgen Hellman med uppgifterna ändrar han sin folkbokföringsadress till Skärhamn som sammanboende med Tjörns kommundirektör Evike Sandor.

Efter avslöjandet valde Särskilda åklagarkammaren att starta en förundersökning om misstänkt bedrägeri. Jörgen Hellman å sin sida valde att lämna sina uppdrag i riksdagen.

Men nu, ett par månader senare, har alltså förundersökningen lagts ner, bland annat på grund av att bevisläget är för svårt. Detta säger chefsåklagare Per Nichols till P4 Väst under onsdagen.

LÄS MER:S-topp från Skärhamn skriven i stuga utan toalett – har fått 700 000 i ersättning

ANNONS