Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Lasse Andrée
Bild: Lasse Andrée

Fortsatt strid om vågbrytaren i Skärhamn

”Vi vidhåller att planen måste kunna ändras så att vi kan fortsätta att bygga bostäder på Malaga-området. Det finns idag ingen efterfrågan på vare sig hotell eller kontor men däremot fler bostäder.”

Det här skriver Kristoffer Österholm, styrelseledamot i fastighetsbolaget Toftö, som har verksamhet i Skärhamn, i ett mejl. Detta sedan bolaget krävt Tjörns kommun på åtta miljoner för den yttre delen av piren i Malaga-hamnen, som företaget menar att kommunen ska betala.

Österholm konstaterar att det finns planhandlingar och andra handlingar som visar att kommunen har ett åtagande vad gäller piren.

– Vi är beredda att diskutera det hela med kommunen och det blir avgörande hur vi går vidare med vårt krav, fastslår han.

Österholm konstaterar att det är korrekt att bolaget skulle överlåta vattenområdet till kommunen, men det var kommunen som ville ha en tilläggsplats för större båtar eftersom dessa inte fick plats i innerhamnen.

Vill utveckla bostadsområdet i Malaga

Vad gäller fartyget Lady Ellen avvisar Österholm helt att bolaget skulle ha något slags ansvar för att fartyget inte kunnat lägga till som planerat och därmed skadats:

– Jag har svårt att tro att vågbrytaren har något med skadorna att göra konstaterar han.

Kristoffer Österholm konstaterar också att man gärna vill fortsätta att utveckla bostadsområdet vid Malaga i Skärhamn, men den detaljplan som gäller tillåter inte fler bostäder utan endast hotell och kontor.

– Kommunen har dock inte varit beredd att göra detta trots att vi till och med föreslagit en kombination av bostads- och hyresrätter på platsen. Utan kommunens medverkan tvingas vi låta den gamla cisternen stå kvar och pausa hela projektet till 2028 då vi är klara med det som byggs idag. Det bör inte vara intressant för någon, framför allt inte för kommunen, om man ska uppnå målsättningen med byggande av nya bostäder, skriver Kristoffer Österholm i sitt mejl.

Kan inte ändra detaljplanen

Tjörns kommun konstaterar att de haft en begäran uppe om planändring, men har avslagit denna eftersom man inte utan vidare kan ändra en plan under pågående genomförandetid:

– Det kan man inte göra hur som helst. Genomförandetiden går ut 2026 och innan dess kan vi inte göra något. Det finns anledningar till att man har kontor och hotell i den delen och det handlar bland annat om att det finns ett varv i området, alltså en industriverksamhet. Det är säkert intressant att ändra och bygga bostäder men vi kan inget göra så om planen ser ut, säger planchef Åsa Jönsson på Tjörns kommun.

Enligt uppgifter skulle man kunna bygga upp till 80-talet ytterligare lägenheter på Malaga-området om man kunde ändra detaljplanen.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.