Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Fredrik fick plötsligt hjärtstopp – nu skänker han hjärtstartare till bestulen förening på Tjörn

I maj drabbades då 39-årige Fredrik Edvardsson av plötsligt hjärtstopp på jobbet. Kollegorna räddade med hjälp av hjärt- och lungräddning och hjärtstartare livet på honom. Nu skänker Fredrik själv en hjärtstartare till hamnföreningen på Klädesholmen, efter att ha läst om den stöld föreningen råkade ut för i slutet av förra månaden.

Det var i slutet av november som styrelsemedlemmarna i Klädesholmens Västra Hamnförening upptäckte att någon stulit deras hjärtstartare som satt i ett skåp på utsidan av lokalen i gästhamnen.

Marie Andersson, ordförande i föreningen, kunde knappt tro att det var sant och gick efter upptäckten hem och skrev ett upprört meddelande på Facebook där hon berättade om stölden. Hon efterlyste även vittnen till den fräcka stölden, men fick inget napp.

Ramlade plötsligt ihop på jobbet

Däremot fick hon därefter ett mejl från lastbilschauffören och utbildaren Fredrik Edvardsson i Uddevalla som resolut erbjöd sig att skänka dem en hjärtstartare – helt gratis.

– Jag drabbades nämligen själv att plötsligt hjärtstopp en dag på jobbet i maj tidigare i år. Hade det inte varit för mina kollegor, som gjorde hjärt- och lungräddning på mig, hade jag kanske inte levt i dag, berättar Fredrik, som plötsligt ramlade ihop när han skulle lotsa gods inne på en terminal i Göteborg.

Påpassligt nog fanns där även en hjärtstartare på plats som kollegorna använde för att försöka rädda Fredriks liv.

– Så jag vet ju hur viktigt det är att sådana faktiskt finns tillgängliga när olyckan är framme.

Helt utan förvarning

Fredriks hjärtstopp kom helt plötsligt och utan förvarning.

– Jag har aldrig haft några problem med hjärtat tidigare, däremot lidit av högt blodtryck som jag behandlar. Men nu föll jag bara ihop på golvet och spräckte då även skallen bakom vänster öga, och bröt näsan på två ställen.

Kollegorna agerade blixtsnabbt och larmade även ambulans.

– Själv minns jag ingenting, men det blev ett himla pådrag. Totalt var det tydligen tolv enheter på plats i form av först en civilpolis, sedan också flera polispatruller, två brandbilar, en akutbil och ambulans, berättar Fredrik Edvardsson, som därefter fördes till Sahlgrenska sjukhuset.

– Där låg jag sedan i två dagar och opererades andra dagen innan jag förflyttades till Norra Älvsborgs länssjukhus, eftersom jag bor i Uddevalla. Där låg jag inne i tio dagar.

Jobbar heltid igen

I dag är Fredrik Edvardsson så gott som återställd och när han ramlade över inlägget om stölden hos hamnföreningen på Tjörn bestämde han sig genast för att göra en insats.

– Jag jobbar nämligen själv också som utbildare i just hjärt- och lungräddning och säljer även hjärtstartare via mitt egna företag. I det här fallet vill jag dock inte ha betalt, utan jag ser det som en julgåva för att det är så himla idiotiskt att stjäla något som faktiskt kan rädda liv.

Ska utbilda styrelsemedlemmarna

Glädjen blev förstås stor hos hamnföreningen över den oväntade julklappen.

– Ja men, det är ju bara helt fantastiskt. Det är ju liksom inget man räknar med, att man ska få någonting gratis. Vi är överväldigade, säger Marie Andersson.

Tanken är nu att Fredrik Edvardsson ska överlämna hjärtstartaren till föreningen inom några veckor. Han har då även erbjudit sig att kostnadsfritt utbilda styrelsemedlemmarna i hjärt- och lungräddning.

– Jag ser det som en självklarhet. Ju fler som verkligen kan hjärt- och lungräddning, desto fler liv går förhoppningsvis också att rädda.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.