Görans bror försvann spårlöst från Hjälteby– har levt med ovissheten i 47 år

1975 försvann 16-årige Kenneth från Hjälteby. Nästan 50 år senare är det fortfarande ett olöst mysterium som storebror Göran Hermansson har fått lära sig att leva med.
– Det har inte kommit fram en enda sak sedan dagen han försvann.

ANNONS
|

23 januari 1975 gick den nästan 17 år gamla Kenneth Hermansson i Hjälteby och la sig för att aldrig dyka upp igen. Pappan i familjen hittade bara en tom säng på morgonen och ingen fann någonsin några spår eller ledtrådar kring vad som hände med den unge mannen från Tjörn.

– Från första början trodde alla att Kenneth bara hade stuckit hemifrån. Vi åkte ut på kvällarna och letade efter honom. Ibland åkte vi ner till Göteborg för att dela ut flygblad, kolla i gränder, i trappuppgångar och prata med hemlösa, berättar Kenneths två år äldre bror Göran Hermansson.

Kände att polisen inte ansträngde sig

Göran och hans fru Monica bor idag precis i närheten av barndomshemmet i en vit villa med tillhörande lada och en trädgård som vittnar om deras intresse för botanik. De båda är uppvuxna i Hjälteby och möttes redan som ungdomar via engagemanget i fotbollslaget IFK Valla.

ANNONS

– Vi förlovade oss efter tre månader och tre månader senare gifte vi oss, säger Monica Hermansson om tiden efter att det hade sagt klick mellan dem på en fest.

Fotbollslaget kom senare att hålla i skallgångar efter den försvunna lillebrodern, Kenneth.

Göran och Monica upplever båda två att polisen inte var tillräckligt engagerade i sökandet, och att man för länge bara utgick från Kenneth hade rymt hemifrån.

– Vi fick aldrig någon känsla av att polisen ansträngde sig. De förhörde inte ens Göran, konstaterar Monica, vars lillebror var en av de sista personerna att prata med Kenneth kvällen innan försvinnandet.

Försvinnandet rev upp familjen

Kenneths spårlösa försvinnande, ryktena och ovissheten tärde på familjen Hermansson. Föräldrarna gick efter några år isär och pappan blev allt mer uppgiven. Hans företag gick i konkurs och han drog på sig skulder. Mamman gav aldrig upp hoppet och sökte sig till sierskor och medium i ett försök att få svar.

– Min mamma trodde att han skulle komma hem igen fram till den dagen hon dog. Jag hade länge svårt att tala om det. Det är först de sista åren som det har blivit lättare. Det är tärande att inte veta, säger Göran om sin brors försvinnande.

Varför ville Kenneth hoppa av skolan?

Kenneth beskrivs av paret Hermansson som en vänlig, lugn, sportintresserad kille som det gick bra för i skolan. Ett stort frågetecken kring försvinnandet är att Kenneth kvällen innan hade nämnt att han ville hoppa av skolan utan att förklara varför. Spekulationer kring mobbning och psykisk ohälsa har lett till att många tror att pojken från Hjälteby tog sitt liv den natten i januari, något som både Monica och Göran har svårt att tro.

– Man vet ju aldrig hur någon egentligen mår. Men hade han valt att ta sitt liv borde någon ha hittat kroppen så småningom, säger Monica Hermansson.

– Varje år på Kenneths födelsedag så tänker man alltid på honom. Vardagen tog över efter ett tag men emellanåt kommer tankarna på vad som egentligen hände, berättar storebror Göran Hermansson.

Dödförklarades då mamman gick bort

Kenneth dödförklarades då brödernas mamma dog på 00-talet. Göran beskriver det som ett stort steg i processen att gå vidare. Han säger att om Kenneth hade rymt hemifrån hade han förr eller senare kommit tillbaka eftersom han inte skulle utsätta sin familj för all den oro och sorg som har blivit kring försvinnandet.

– Jag tror inte längre att han kommer att dyka upp, konstaterar Göran Hermansson.

Pappan fick aldrig den hjälp han behövde

Att se hur ett försvinnande kan bryta upp en familj och sätta många människor i sorg och oro har bland annat lett till att Göran Hermansson engagerat sig politiskt. Han minns hur pappan i familjen, som helt hade gett upp, en gång sökte sig till vårdcentralen för att få prata med en psykolog. Vårdcentralen hade haft för långa kötider och istället hänvisat till den äldre mannen till kyrkan. Pappan hade inte någon vidare relation till kyrkan och gick därför utan hjälp livet ut.

– Det var mycket locket på när det kom till att prata om Kenneth med mina föräldrar. Man drog bara upp massa känslor och gjorde dem ledsna. Med facit i hand kanske man skulle ha pratat mer om det. Det hade nog varit bra för alla, säger storebrodern.

Många spekulerar fortfarande

I trådar på internetforum och podcasts kan fallet om den försvunna pojken på Tjörn fortfarande dyka upp. Göran har ibland svarat i forumtrådarna där vilda spekulationer pågår kring Kenneths försvinnande för att tydliggöra de fakta som finns.

– Allt kan ha hänt och det har redan spekulerats om allt, säger Göran Hermansson om sin brors spårlösa försvinnande.

LÄS MER:IFK Vallas pojklag överraskades med hejarklack: ”Det blev ju ett himla liv”

ANNONS