Här är betongen som ska rädda torsken – nytt projekt i Stigfjorden

Ett nytt initiativ hoppas rädda det lokala torskbeståndet. Snart är en torskrevspark verklighet i Stigfjorden.
– Vi lägger ner rev, och naturen krokar arm. Sedan sköter naturen det här själv, säger Lars-Olof Axelsson från Projekt Fjordtorsk.

ANNONS

Torskbestånden är på många håll hotade. Nu är målet att rädda det lokala beståndet, genom ett initiativ från Tjörns sparbank.

Med sig har de entreprenören Lars-Olof Axelsson från Projekt Fjordtorsk, som arbetat med dessa frågor sedan flera år tillbaka.

– Tjörns sparkbank hörde av sig i höstas. De hade hört talats om vårt projekt som vi haft i Byfjorden, och sa att de ville göra något bra för bygden här, säger han.

Vill skapa torskrevspark

Målet är att skapa en torskrevspark vid Brandholmen nord i Stigfjorden mellan Tjörn och Orust, där företaget Scanfjord har en musselodling.

Lars-Olof Axelsson berättar att såväl länsstyrelsen som Havs- och vattenmyndigheten ställt sig positiva till planerna.

ANNONS

Han beskriver själv beståndet som ”i allmänhet bedrövligt lågt”.

– Därför är det bra om man kan göra punktinsatser. Det man vinner med det är att man får en ansamling av torsk på samma ställe. När de då leker får vi relativt mycket torskfiskägg på en begränsad yta, säger Lars-Olof Axelsson, boende i Uddevalla.

Till en början kommer tio konstgjorda torsk- och hummerrev att placeras ut, en kostnad som enligt Lars-Olof Axelsson uppskattas till 200 000 kronor och som Tjörns sparbank står för.

– Vi lägger ner rev, och naturen krokar arm. Sedan sköter naturen det här själv. Det blir ett ekosystem som byggs upp på de här strukturerna. De är gjorda i betong och där sätter sig plankton och alger, som då drar till sig strandkrabbor, hummer, fiskar, säger Lars-Olof Axelsson.

Hoppas på fler intresserade

Tillståndet de ansökt om gäller dock för betydligt fler än tio rev, då målet är att fler ska vilja ansluta till projektet framöver.

– Vi sökte ett tillstånd på 50 rev, för vår förhoppning är att andra företagare ska kunna tänka sig att vara med och hjälpa till, säger Lars-Olof Axelsson.

Nu har en anmälan om så kallad vattenverksamhet skickats in. Totalt väntas det ta åtta veckor innan de får klartecken.

Lars-Olof Axelsson ser fram emot att sätta i gång.

– Kvittot är när man ser att det fungerar. I februari 2018 var det lek med våra rev i Byfjorden, och sommaren 2018 hade vi enorma mängder med torsk där. Tanken man fick var, kan detta funka. Då är det väldigt roligt, säger han.

Banken: ”Spännande att följa”

Tjörns sparbanks vd Hans Tiderman säger så här om initiativet, i ett pressmeddelande:

– Många här på Tjörn kommer ihåg hur det var förr i tiden när vi hade torsk i vår närmiljö. Nu har vi möjlighet att återskapa detta. Detta projekt ska bli otroligt spännande att följa. Det kommer att bli positivt inte bara för torsk- och hummerbeståndet utan för hela den marina miljön i närområdet.

Torskbeståndet

Torsken (Gadus morhua) håller till i kalla nordliga vatten och ner till 600 meters djup. De stora oceaniska bestånden är vandringsfiskar som rör sig hundratals kilometer mellan lekplatserna och födosöksområdena.

Torskbestånden i Kattegatt, Skagerrak och stora delar av Nordsjön är fortfarande hotade och fisket är kraftigt begränsat. I Östersjön har torskbeståndens situation växlat kraftigt under de senaste åren och har därför en mindre säker utveckling då torsken har ”stannat” i sin tillväxt och blir könsmogen tidigare.

Källa: Världsnaturfonden

ANNONS