Här simmar delfinen omkring i Skärhamn

En ovanlig gäst jagade i helgen middag i Prosteviken i Norra hamnen. Malin Olsson var en av många Skärhamnsbor som på nära håll fick beskåda den vitnosade delfinen som gjorde ett exklusivt besök i viken – bara åtta observationer har registrerats i Artportalen sedan 1992.

ANNONS
|

Det var på lördagskvällen som delfinen plötsligt kom på unikt besök till Skärhamn.

– Jag och min man var på väg hem längs ångbåtshamnen vid 20-tiden efter att ha varit och ätit middag på restaurang, berättar Malin Olsson.

Då fick de plötsligt se en stor mörk stor skugga med en fena dyka upp ur vattnet.

– Det var något jättestort och definitivt ingen tumlare som jag sett en del av tidigare då jag och min man varit ute med båten och fiskat.

På middagsjakt i viken

Flera Skärhamnsbor hade också samlats längs bryggorna får att beskåda det stora valdjuret som hungrigt jagade fram och tillbaka.

ANNONS

– Man kunde se att den var på middagsjakt, för vi såg även fiskstim som rörde på sig runt den där den for fram, berättar Malin Olsson.

Väl hemma vid Malagakajen, där Malin och hennes man bor, gick hon in för att hämta en bättre kamera.

– Jag lyckades sedan ta några bilder och en filmsnutt där den jagade fram i viken. Det var verkligen otroligt häftigt, även om det var lite med blandade känslor.

– För man tänkte ju i sitt stilla sinne, ”vad gör du här alldeles ensam lille vän och du är väl inte skadad”, berättar Malin vidare med hänvisning till den valross som tidigare i våras besökte bland annat Smögen där den låg på en brygga och tog igen sig i solen, men då också visade sig ha en skadad labb.

Ovanlig observation

Malin skickade under söndagen in sina bilder och den film hon tagit till sajten valar.se som i sin tur skickade den vidare till Hav- och vattenmyndigheten som registrerade observationen i Artportalen.se.

Hav- och vattenmyndigheten bekräftade senare under dagen att Malin kunde känna sig trygg och tänka bort det där med ”osäker artbestämning” som hon skrivit i sitt mejl till dem om sin iakttagelse.

För vi har kommit fram till att det med säkerhet är en vitnosdelfin. En ovanlig observation, endast åtta fynd i Artportalen sedan 1992!”, svarar myndigheten.

– Nu kanske det inte är helt ovanligt förvisso att det dyker upp vitnosdelfiner på Västkusten, men som jag fattat det är det då längre ut till havs. Yrkesfiskare som då ser dem kanske inte heller bryr sig om att skicka in sina observationer, spekulerar Malin.

Flera delfiner siktade utanför Måseskär

– För mig, som aldrig sett en så stor vild delfin på så nära håll, var det däremot en otrolig upplevelse, eftersom man också såg den på så nära håll. Den var ju ibland nästan helt inne, kanske bara tio-åtta meter från kajkanten.

Malin Olsson har fortsatt att spana efter delfinen de senaste dagarna, dock utan resultat.

– Troligen har den begett sig ut på djupare i vatten igen, men vi får väl se om den kommer tillbaka. Jag läste för övrigt på just valar.se att nära 25 vitnosdelfiner siktats långt ute till havs, nära den svenska territorialgränsen sydväst om Måseskär, så sent som i april.

Där ska delfinerna, som också fångats på bild, ha hängt med en båt i några timmar och enligt delfinforskaren Bernd Würsig möjligen ha ägnat sig åt så kallad ”bow riding”, hydrodynamisk liftning på svallet från båten för det rena nöjets skull.

Vitnosdelfin

Vitnosdelfinen är en tandval som normalt lever i norra Atlanten, från Ryssland till Kanada.

Den förväxlas ibland med arten vitsiding, som dock är mindre och har ett brungult streck på sidan, något den även så kallade vitnosen saknar.

Vitnosen är den vanligaste delfinarten som kommer på besök i svenska vatten, förmodligen för att jaga säsongsbetonad fisk. Den kan bli tre meter lång och väga upp till 350 kilo, vilket gör den till en av de tyngre delfinerna.

Vitnosdelfinen är väldigt social och lever i större grupper som jagar tillsammans. Man har både sett den jaga med andra delfiber och andra arter av valar, som späckhuggare och knölval.

Den jagar mest bläckfiskar och stimfisk, som sill och håller sig på djup ner till 45 meter där den kan komma upp i hastigheter på 45 km/h. Till skillnad från den svenska tumlaren kan den här delfinen också synas tydligt när den hoppar upp från vattnet och gör akrobatiska konster.

Källa: Havet.nu

LÄS MER:Fredrik mötte tumlare på premiärturen runt Tjörn

LÄS MER:Vithajen kan vara på väg till västkusten: ”Tror vi kommer få en observation”

ANNONS