Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Håkan Danielsson har undersökt många tusen och åter tusen tänder, både på människa och häst.  Bild: Privat
Håkan Danielsson har undersökt många tusen och åter tusen tänder, både på människa och häst. Bild: Privat

Håkan är tandläkare – för både människa och häst

Håkan Danielsson från Hjälteby är tandläkare och driver en egen klinik i Göteborg. Han är också hästodontolog – tandläkare för häst, vilket är en kombination som inte är helt vanlig.
– Jag har väl tittat in i 25 000 munnar vid det här laget, säger Håkan.
Sällsynt kombination

På Sundsby gård i Hjälteby på Tjörn bor 35 Islandshästar. Det är hustrun Anna Rudbäck Danielsson som driver uppfödning. Hon är legitimerad veterinär och driver också Sundsby veterinärklinik med utgångspunkt från gården.

– Jag är väldigt lite inblandad egentligen, säger Håkan blygsamt.

– Det är uppfödning av Islandshästar och hon rider in unghästar. Och dottern (Yrsa Danielsson) har varit med i landslaget, hon har två VM-bronsmedaljer och 18 SM-guld. Det har kretsat mycket kring hästar i familjen, konstaterar han.

Det var lite därför han själv kom in på hästspåret.

– Huvudorsaken till att jag halkat in ordentligt på det här är ju för att min kära hustru är hästveterinär. Ungefär hälften av alla hästar får något som kallas för ”vargtänder”, man kan jämföra det med våra visdomständer. Många hästägare vill att de tas bort eftersom de kan vara i vägen och Anna bad mig att göra det. Vid det laget hade jag tagit bort några tusen människotänder och tekniken påminner faktiskt mycket om det, säger Håkan.

Tog tänderna med en klackspark

Det var i början på 90-talet. En tid han också umgicks väldigt mycket med veterinärer eftersom han då bodde i Uppsala, där veterinärhögskolan ligger – det enda stället i Sverige som utbildar veterinärer. Därefter gick han några kurser i häst-, hund- och kattandvård innan han behandlade sin första hästmun 1992.

Men det var för ungefär 20 år sedan som han verkligen satsade och utbildade sig till hästodontolog, en treårig vidareutbildning via SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

– Att se efter hästens tänder, det är inte så hiskeligt länge som det varit på tapeten egentligen. Utan det var något som man tog med en klackspark i väldigt många år. För 20 år sedan fanns det en treveckorsutbildning i USA dit många reste och gick den där utbildningen, som inte hade några förkunskapskrav alls. Du kunde vara brandman eller postiljon eller vad vet jag, och ändå bli hästtandläkare, säker Håkan och ger en liknelse:

– Det skulle ju aldrig förekomma att någon fick ge sig på en människa med en treveckorskurs i ryggen, och det är därför jag gått den här treårsutbildningen. Jag vill veta vad jag håller på med. Man har en djup förståelse för munnen och vad man ska göra.

Relevant medicinsk grundutbildning

För att få utbilda sig till hästodontolog så måste du ha någon form av medicinsk grundutbildning. Du kan till exempel vara veterinär eller tandläkare, annars får du inte söka utbildningen. Och för att få kalla sig hästodontolog måste du ha gått alla tre delkurser i utbildningen.

– Men ibland hör man om, inte sällan veterinärer, som behandlar hästmunnar utan ha gått alla de tre kurserna. Det är nog inte helt ovanligt, att man som hästägare förutsätter lite grann att om man är veterinär så kan man det där. Men det blir lite som att du själv har problem med munnen och så ringer du till vårdcentralen och ber om hjälp, för att du tänker att ”de är ju läkare, då kan de ju hela kroppen”, istället för att ringa en tandläkare, säger Håkan.

”Myndigheter har varit lite slappa”

Han tycker att det är konstigt att det inte finns hårdare reglering kring hästtandvård. Enligt Håkan är hästtandläkare ingen skyddad titel.

– Du skulle i princip kunna se ett program på tv och sedan kalla dig för hästtandläkare. Det är lite märkligt onekligen. Jag kan ju inte kalla mig för revisor bara för jag kan plus, minus och procent. Och lite förvånade är det att myndigheter varit lite slappa i det, att man låtit personer med bristfällig utbildning åka runt och behandla djur, säger Håkan och fortsätter:

– Jag kan ibland också vara lite förundrad över att man som hästägare inte har bättre koll på vem man släpper in i hästens mun. Att man ”tar för givet” att alla som öppnar munnen och tittar in vet vad de håller på med.

Störd mun stör kommunikationen

Förutom ”vargtänder” så är det vanligaste uppdraget för en hästodontolog att helt enkelt se till att munnen fungerar som den ska. Enligt Håkan så kan hästens mun nästan liknas vid en kvarn som maler sönder födan och transporterar den bakåt. Störningar i den funktionen gör att hästen får problem att livnära sig, men gör det också svårare att kommunicera mellan ryttare och häst.

– Ganska stor del av kommunikationen mellan en ryttare och häst sker ju via munnen. Har du då en störd mun så har du svårare att få en bra kommunikation, förklarar Håkan.

Grundkonstruktionen på hästar och människor är densamma. Båda har en ”håla” som är slemhinnebeklädd, en tunga och tänder. Annars är det stora anatomiska skillnader.

– Hästar har till exempel tänder som växer i väldigt många år, 12-14 år, medan våra växer upp och sedan stannar de där.

Till vardags driver han en tandvårdsklinik på Avenyn i Göteborg med sex anställda, hästtandvården sköter han vid sidan av. Kombinationen att jobba som tandläkare för både människor och djur är sällsynt, tror Håkan.

– Jag känner en, och har träffat en kollega som kombinerat de båda. Men jag har ingen statistik hur vanligt – eller ovanligt – det är.

En sak är i alla fall säker.

– Jag tycker det är en förmån att få vara en del av relationen mellan hästen och människan. Detta fantastiska djur, som betytt så mycket för mänskligheten genom årtusendena.

Hästtandvård

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har en utbildning som heter Fortbildning i hästens munhåla. Efter att ha gått alla tre delkurser kan man kalla sig hästodontolog.

I kurserna går man bland annat igenom bettutveckling, åldersförändringar, röntgen, ultraljud och käkfrakturer.

I hela Norden finns det lite fler än 500 hästodontologer men bara 23 stycken av dem har examinerats.

Källa: Sveriges lantbruksuniversitet

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.