Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Het debatt när politikerna möttes första gången efter pandemin

Under torsdagen var fullmäktige på plats på Tjörn för första gången efter pandemin. En uppladdning inför nästa månad då budgetförslagen ska läggas vilket kan leda till förändrat styre.

Även rutinmässiga ärenden ledde till debatt under gårdagens möte i kommunfullmäktige. Det var första gången på ett år som politikerna träffades i ett fysiskt möte.

Tjörns politiker är kända för sitt stundtals hårda debattklimat. En av de viktigaste punkterna på listan för kvällen var att godkänna delårsresultatet för augusti. Det ledde oväntat till många och ibland vassa repliker. Tidigare hade det inte funnits några invändningar i frågan i kommunstyrelsen. Kommunen redovisar ett överskott på 69,4 miljoner för delåret.

Hettade till i debatten

Men det var när diskussionerna gled in på fördelningen av resurser till skolan som gjorde att det hettade till. Benny Halldin (S) tog upp att barn- och ungdomsnämnden har ett överskott på 2,5 miljoner kronor som han anser bör komma eleverna till godo. Gert Kjellberg (Tjörnpartiet) påpekade att frågan ska hanteras i nämnden och inte diskuteras i fullmäktige. När Maud Hultberg (S) gick in i diskussionen ställde sig Gert Kjellberg i talarstolen och hävdade att hon just sagt till honom att han borde ha en fet smäll. I pausen förklarade Maud Hultberg (S) att det var en reaktion på hans nedsättande ord om henne i nämnden. Gert Kjellberg menade å sin sida att diskussionerna var helt i sin ordning.

– Det ska vara lite av en show. Det är det folk vill ha, sa han efter mötet.

I kommunen har var tredje politiker lämnat eller bytt parti under mandatperioden.

Ny budget kan leda till förändringar

Den 18 november tas ny budget i kommunen och då kan mycket förändras. Det kan också leda till förändringar av kommunalråd och bland styret i nämnderna. Den innevarande budgeten stöds av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Men eftersom Miljöpartiet och nu senaste Kristdemokraterna lämnat de styrande partierna (M, L och C) är majoritetsläget inte längre lika tydligt. Beroende på vilken budget som vinner kan det resultera i förändringar om vilka kommunalråd det blir och vilka som blir ordföranden i nämnderna.

Ett konkret beslut som togs i fullmäktige var frågan om fritidskort till ungdomar som också ledde till ett avgiftstak på tusen kronor till flerfamiljer.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.