Flerbostadshus planeras utefter berget på Sagatomten i Skärhamn.
Flerbostadshus planeras utefter berget på Sagatomten i Skärhamn. Bild: Lasse Andrée

Hundra lägenheter föreslås – trots översvämningsriskerna

Hundra lägenheter i blandade storlekar kan komma att byggas i det idag oanvända Sagaområdet i norra Skärhamn. Området har legat outnyttjat, men nu lyfts översvämningsriskerna som ett problem.

ANNONS

Sedan biografen lades ned för ett par år sedan har området legat outnyttjat. Nu är både kommunala Tjörns Bostads AB och en privat entreprenör beredd att bygga lägenheter i området.

Bostäderna skulle innefatta både Sagaområdet och gamla polishuset i Skärhamn. Planansökningar har kommit in och samhällsbyggnadsnämnden har fattat ett första beslut, under förutsättning att man exploaterar hela området.

Det hela handlar om flerbostadshus utefter berget på Sagatomten och polishuset, och bottenplanet ska rymma lokaler. På den öppna ytan framför flerbostadshusen ska man skapa parkeringsytor, men också en park och en lekplats.

Ligger nära service och transport

Området ligger idag helt för fäfot och allt som byggts på platsen på senare år är en padelbana intill Sagahuset. Kommunen menar att området är intressant eftersom det ligger nära service och transporter. Men det finns också problem.

ANNONS

Det största bekymret är att marken ligger nära hamnområdet vid Prosteviken i Skärhamn, och att det finns risk att området kan översvämmas vid högvatten. Bedömningen är att det skulle krävas betydande insatser för att undvika översvämningsrisker.

Dessutom måste också geotekniken undersökas noggrant. Ett planarbete bedöms kunna starta inom 2-4 år.

10 röster mot 1

Vid behandlingen av planärendet fattades också beslut att minst en och en halv p-plats per lägenhet måste byggas för boende och gäster till fastigheterna.

Samtliga partier utom lokala Tjörnpartiet var positiva till den här satsningen, som klubbades igenom i nämnden med 10 röster mot 1.

ANNONS