Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eva Annerås möter besökarna som Elin Sundberg, kvinnorättskämpe från Tjörn. Bild: Teresa Innocenti
Eva Annerås möter besökarna som Elin Sundberg, kvinnorättskämpe från Tjörn. Bild: Teresa Innocenti

Inflytelserik kvinnorättskämpe i fokus vid ny dramaguidning

Elin Sundberg från Kyrkesund var en av Sveriges mest inflytelserika kvinnorättskämpar. Nu gestaltas hennes liv på Tjörn av skådespelaren Eva Annerås under guidade visningar av museet.

Strax innan Kyrkesund ligger Villa Solfrid, ett pampigt boningshus med putsade gula väggar. Här bodde kvinnorättskämpen, teosofen och vegetarianen Elin Sundberg under många år i början av 1900-talet. Elin Sundberg var en kvinna med starka åsikter och hon drev framför allt frågan om kvinnlig rösträtt i Sverige.

– Hon var också aktiv inom nykterhetsrörelsen och arbetade med sociala frågor, bland annat med kvinnors arbetsvillkor, säger Eva Annerås.

Har mycket gemensamt

Eva Annerås är skådespelare och bor på Tjörn och hade mer och mer börjat intressera sig för Elin Sundbergs liv. För fyra år sedan fick hon idén att gestalta Elin Sundberg och kontaktade vänföreningen som har hand om Villa Solfrid. Föreningen nappade genast på förslaget.

– Jag upptäckte att jag hade mycket gemensamt med henne, tidiga förluster i livet, de filosofiska tankarna och en vilja att göra det bästa av det man har. Jag har hållit på med teater hela livet och fick nu möjlighet att ta reda på mer om Elin Sundberg. Det känns på många sätt som att Elin valde mig och jag går in i henne när jag tar på mig teaterkläderna, säger Eva Annerås.

Samspel med publiken

Första året skrev hon en monolog utifrån anteckningar och biografier och hade sina första framträdanden under Kulturveckan. Nu sker föreställningen under tiden som guiden berättar om villan och Elin Sundbergs liv.

– Det blir ett samspel mellan mig, guiden och publiken. Många har dessutom träffat Elin Sundberg i verkligheten och kan berätta egna historier om henne, vilket är mycket roligt. Hon var en välkänd profil här ute och hon mötte säkert stort motstånd, som många av dåtidens starka kvinnor gjorde, speciellt när det gällde nykterhetsfrågan, säger Eva Annerås och skrattar.

Hon berättar att nere i Kyrkesund byggde Elin Sundberg ett hus som kallades Sumpen, som blev en lokal för nykterhetsrörelsen.

Dricker varm svartvinbärsjuice

– Folk höll ju på att supa ihjäl sig här i Sverige och även längs Bohuskusten. Ofta fick männen betalt i brännvin och de som for illa var barnen och kvinnorna. I dag används Sumpen som samlingslokal av Kyrkesunds Byalag och ibland är det pub för medlemmarna där. Det händer att jag i skepnad av Elin Sundberg går dit, men hon dricker bara svartvinbärsjuice, oftast varm, säger Eva Annerås.

Kommande dramatiserade guidningar på Villa Solfrid är den 24 juli och den 27 juli.

Elin Sundberg

Elin Sundberg föddes 1880 på Klöverön utanför Marstrand. Hennes mor dog när hon var två år och hennes far när hon var tolv år. Hon hade nära kontakt med sina fastrar som bodde på Tjörn och byggde i vuxen ålder Villa Solfrid ute vid Kyrkesund.

Innan dess hade hon utbildat sig utomlands och engagerade sig i rösträttsfrågor, nykterhetsrörelsen och sociala frågor, alltid med kvinnans roll i fokus.

Hennes far hade som ung startat en gruva i Australien och intäkterna från den gjorde henne ekonomiskt oberoende. Dessvärre försvann nästan alla pengar vid Kreugerkraschen 1932. Hon kandiderade till Sveriges riksdag 1921 men kom inte in.

Elin Sundberg var en känd profil i Kyrkesund och dog 1965. Många minns henne än i dag.

LÄS OCKSÅ: Johan köpte buss – och gjorde om den till rullande fritidsgård

LÄS OCKSÅ: Sundsby säteri efterlyser konstnärliga sommargäster

LÄS OCKSÅ: Beatles, drama och opera när våren hälsas med en baluns

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.