Det blir inga gratis mensskydd på skolorna på Tjörn. Kommunfullmäktige röstade ned förslaget.
Det blir inga gratis mensskydd på skolorna på Tjörn. Kommunfullmäktige röstade ned förslaget. Bild: Arkivbild

Inga gratis mensskydd på Tjörns skolor

Miljöpartiet på Tjörn fick inte igenom sitt krav om gratis mensskydd på kommunens skolor. Inte heller kommer det att bli någon utredning för att införa kostnadsfria mensskydd på kommunens egna arbetsplatser.

ANNONS
LocationTjörn|

– Jag är väldigt besviken. Jag trodde att vi var lite mer i framkant i den här kommunen. Det hade varit en så enkel sak för oss att säga ja till det här. Det hade kostat väldigt lite, men haft ett väldigt stort symboliskt värde, säger Anna Wängborg i Miljöpartiet som skrivit motionen.

LÄS MER:MP vill införa gratis mensskydd

Liten kostnad

Enligt de utredningar som gjorts skulle det kosta cirka 80 000 kronor i en engångssumma att införa gratis mensskydd på kommunens arbetsplatser. De årliga förbrukningskostnaderna skulle sedan uppgå till runt 36 000 kronor.

I ljuset av att kommunen ser ut att gå mot ett plusöverskott på 30 miljoner kronor i år hade kostnaden varit väldigt liten att ta, menar Anna Wängborg.

ANNONS

– Det blir även väldigt tydligt att det finns partier som inte vill jobba för Agenda 2030, som kommunen sagt sig vilja jobba för. Det känns också väldigt tydligt att det finns partier som inte vill titta på sådana här frågor. Det var en stor besvikelse att Moderaterna och Liberalerna inte vågade ta den här debatten, säger Anna Wängborg.

Kommunfullmäktige beslutade att säga nej till motionen med röstsiffrorna 22 mot 15.

ANNONS