Björshuvud på nordvästra Tjörn.
Björshuvud på nordvästra Tjörn. Bild: ingemar jonasson

Inget beslut om naturreservat i sikte

Trots att det nu gått över två år sedan Tjörns kommun och ett antal fastighetsägare på nordvästra Tjörn överklagade beslutet om naturreservat inom Björshuvud har regeringen fortfarande inte kunnat fatta något beslut.

ANNONS

Det var i februari 2019 som länsstyrelsen fattade beslut om att bilda ett större naturreservat på flera hundra hektar inom Björshuvud på nordvästra Tjörn. Ett stort antal markägare i området och Tjörns kommun var alla starkt emot reservatsbildningen som enligt kommunen och de boende i området skulle slå undan fötterna på bland annat skogs- och jordbruk som bedrivs i området.

Tjörns kommun yrkade i första hand på att beslutet om reservat ska upphävas helt och i andra hand att man skulle minska ned det skyddade området rejält. Markägarna menade att de stora naturvärden som finns i området beror på att markägarna har en bra skötsel. Kommunen menar också att de öppna markerna hotas om staten tar över eftersom man inte vet hur stora skötselresurser som finns.

ANNONS

Riksdagsledamoten Mikael Larsson (C) tog för ett år sedan upp reservatsfrågan i en frågestund med dåvarande miljöministern Isabella Lövin men fick egentligen inget konkret svar. Han menar också att dröjsmålet är märkligt:

– Det är ett väldigt intrång i den privata äganderätten när ett naturreservat ska bildas om inte markägarna är med på det. När det då också tar lång tid att få ett beslut av regeringen gör det ju att man som markägare lever med en stor osäkerhet i vad beslutet blir. Det är inte bra att behöva vänta så här länge på ett beslut, menar Larsson.

Även länsstyrelsen är idag förvånad över att detta beslut tar så lång tid. Jennifer Hood som är handläggare av reservatsärendet har vid flera tillfällen varit i kontakt med miljödepartementet men endast fått svaret att handläggningen pågår.

– Det känns minst sagt märkligt att ett reservatsärende av detta slag ska ta så lång tid. Om vi på länsstyrelsen handlägger ett ärende i mer än två år måste vi förklara orsaken för justitiekanslern men det gäller tydligen inte på departementen. Oavsett vilket beslutet blir måste det vara angeläget att ge ett slutligt besked. Det verkar som om man bara låter det ligga. Jag har också ett annat ärende hos regeringen som är cirka fem år gammalt, säger hon.

Tjörns kommunalråd Martin Johansen (L) menar att det är anmärkningsvärt med så här långa handläggningstider:

Martin Johansen (L), kommunalråd på Tjörn.
Martin Johansen (L), kommunalråd på Tjörn. Bild: hohnerl

– Det är bedrövligt rent ut sagt. Det är respektlöst mot alla som berörs att ett sådant här överklagningsärende ska ligga i över två års tid. Vi menar att det är fullt rimligt att regeringen snarast möjligt ger ett besked till alla berörda.

Från departementet kan man dock fortfarande inte ge några besked:

– Nej, jag kan bara konstatera att handläggningen fortfarande pågår. Det här ärendet måste upp för ett beslut i regeringen och där är vi ännu inte. Jag kan inte heller säga något om när vi kan förvänta oss ett beslut, säger Cecilie Windspoll på Miljödepartementet.

ANNONS