Jazzsångerskan Mimi Terris: ”Just nu har jag precis allt jag drömt om”

Hon har kallats en av Sveriges främsta och mest personliga jazzsångerskor och har bland annat jämförts med Monica Zetterlund. Med just hennes låtar är Mimi Terris, uppvuxen i Rönnäng, också just nu aktuell på scen med bland andra Johan Glans och Emma Molin i nummerrevyn ”Om dessa väggar kunde cykla”.

ANNONS

Hyllningsföreställningen till den legendariska komikerduon Hasse och Tage spelas på Lilla Cirkus i Stockholm.

I ett inlägg på Instagram skriver Mimi Terris själv att hon nyper sig i armen för att hon just nu har precis ALLT hon drömt om: ”En underbar familj, goda vänner som får mig att må bra, friska föräldrar och svärföräldrar, egen hälsa i någorlunda behåll, en fungerande ekonomi och får stå på scen med underbara kollegor!”.

Kraschade in i djup depression

För trots alla lovord om Mimis musikaliska talang och artisteri har vägen dit hon är i dag bitvis varit snårig.

Efter att ha utbildat sig inom musik och i många år sedan försörjt sig som frilansande musiker slog Mimi Terris 2015 igenom med sin första egenskrivna skiva ”Flytta hemifrån”.

ANNONS

Vad kanske inte alla känner till är dock att Mimi skrev all text och musik till denna skiva när hon var inlagd på en psykiatrisk avdelning ett år tidigare. Detta efter att hon kraschat rakt in i en djup depression.

– Jag hade då pendlat mycket fram och tillbaka under olika perioder i mitt vuxna liv då jag mått både otroligt bra och varit extremt kreativ, men därefter sjunkit ned i djupt mörker och depression.

Öppen med sin diagnos

2014 fick Mimi Terris, då 30 år gammal, diagnosen bipolär.

– Det är också något jag varit väldigt öppen med, eftersom jag anser att det är viktigt att bryta tabun och kunna tala om psykisk ohälsa.

– För egen del känns det också som att många bitar fallit på plats sedan jag fick diagnosen. Framförallt med hjälp av kunskap om sjukdomen och att det finns medicin som gör att kan jag leva ett helt normalt liv utan de där extremt höga topparna och djupa dalarna.

I sitt instagraminlägg där hon står framför affischen om föreställningen på Lilla Cirkus skriver Mimi Terris också att ”nån kanske kan tycka att jag skryter men vägen från psykisk ohälsa och att lära mig hur jag fungerar, fram till detta, är den största och häftigaste resan jag har gjort”.

– Jag kände verkligen så och det är också så fantastiskt roligt att få göra den här föreställningen med de här extremt duktiga personerna och få tolka de, vad ska jag säga, smått ikoniska numren av Hasse och Tage.

Varmt mottagande av publiken

Föreställningen har också tagits väl emot av publiken, enligt Mimi Terris som beskriver stämningen i salongen som innerlig och hjärtlig.

– Det har varit en väldigt blandad publik som kommit, precis som vi hoppats. Det känns också som att det är många unga och äldre som kommit tillsammans för att se föreställningen, vilket jag tror är just det som bidragit till den där hjärtligheten.

Själv gör hon i föreställningen bland annat en tolkning av Monica Zetterlunds klassiska örhänge ”Att angöra en brygga”, samt ”Var blev ni av ljuva drömmar”.

– Jag medverkar också i ett nummer som jag själv tycker är väldigt roligt och som en gång i tiden framfördes av Birgitta Andersson och handlar om när hon kommer hem efter att ha varit ute och dansat, berättar Mimi Terris.

Flyttade till Tjörn som sexåring

Föreställningen spelas fram tills den 30 oktober, då Mimi återvänder hem till Österlen där hon numera är bosatt, efter flera år i Malmö.

– Men jag besöker också fortsatt ganska ofta Tjörn, dit jag flyttade från Göteborg med min familj när jag var 6 år. Min uppväxt där har också format mig väldigt mycket som person. Det var till exempel där jag började min musikaliska bana i musikskolan, innan jag sedan utbildade mig inom klassisk musik och till slut landade i jazzen.

– Det känns skönt att nu ha hittat en plattform och känna att jag verkligen just nu har allt jag vill ha i livet. Det finns ju alltid stunder då man stannar upp och undrar vart allt ska leda. Man vet ju heller aldrig hur det ska gå sedan, men just nu känner jag mig verkligen lyckligt lottad och mår därför också bättre än någonsin.

Mimi Terris

Ålder: 37 år.

Bor: Vitaby på Österlen. Uppvuxen i Rönnäng.

Familj: Maken Pelle, 39 år, samt barnen Bonnie, 3 år och Ellis, 5 månader.

Aktuell med: Medverkar just nu tillsammans med bland andra Johan Glans, Emma Molinoch Adde Malmberg i föreställningen ”Om dessa väggar kunde cykla – en hyllning till Hasse & Tage”, som spelas på Lilla Cirkus i Stockholm t o m den 31 oktober.

Kommande projekt: Håller på att skriva musik till en app i syfte att främja språkutvecklingen hos nyanlända barn i region Syd. Håller också på att producera en skiva som enligt Mimi ”troligen” kommer att heta ”Mimis, Olofs och Mats luciatåg”, med jazztolkningar av olika luciasånger, med planerat släpp första helgen i advent. Medverkar också på en kommande skiva av trumpetaren Mårten Lundgren, med titeln ”Going to the Movies” som är planerad att släppas våren 2022.

Drömmer om mest just nu: ”Jag tror att det jag längtar allra mest efter just nu faktiskt är en natts ostörd sömn, eftersom det ofta blir lite si och så med det just nu när vi har en liten plutt hemma. Men så längtar jag också efter att tulpanlökarna jag stoppat ned i trädgården hemma i Vitaby ska slå ut till våren”.

Det visste ni inte om Mimi: Brukade i 12-13 års åldern tillsammans med Rönnängskompisen Linnea, främst enligt Mimi för att få uppmärksamhet, varje år i februari ringa lokaltidningen för att berätta att de var på gång att ta årets första dopp. ”Då kom också en fotograf från er tidning för att fotografera oss, så letar du i arkiven hittar du säkert de klippen”.

ANNONS