Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Johan köpte buss – och gjorde om den till rullande fritidsgård

Under valborgsmässoafton rullade den plötsligt in vid Getkärs badplats och under våren och sommaren kommer den nu att dyka upp på olika platser i STO-området. Bakom projektet med den ambulerande fritidsgården står Tjörnkonstnären Johan Eyssen och Delta som på detta sätt hoppas nå fler unga och ge dem både en plats att umgås och exempelvis spela flipper, samt delta i kommande workshops.

Det var i höstas som Johan Eyssen bestämde sig för att göra slag i saken och förverkliga en gammal dröm.

– Jag höll för ungefär 15 år sedan på med ett konstnärligt projekt där vi i en gammal bokbuss vi fått låna av Tjörns kommun åkte runt med uppsökande teater. Jag och två kolleger fortsatte sedan med ett annat rullande projekt på cykeltema, där vi bland annat deltog och hade cykelverkstad vid barn- och ungdomsfestivalen Frivolt i Skärhamn, berättar han.

Sålde sin Land Rover

Idén om att köpa en egen buss och fortsätta med uppsökande verksamhet har sedan grott.

– Men de är ju inte helt gratis att skaffa en buss och faktiskt heller inte helt lätt att få tag på. Men i höstas fick jag till slut napp på en gammal 60-talsbuss som jag köpte och finansierade genom att bland annat sälja min egna gamla Land Rover.

Bussen har Johan Eyssen sedan byggt om och inrett med exempelvis soffa och flipperspel och under påsklovet gav sig den rullande fritisgården Hållplats ut på sin första resa tillsammans med personal från kultur- och fritidscentrat Delta ombord.

– Då var vi vid Ängås skola i Svanesund där STO Frekvensen arrangerades av kulturskolorna och ungdomsverksamheterna på Tjörn, Orust och i Stenungsund.

Vurmar för flipperspel

Bussen har sedan stoppat vid ytterligare tre platser under den gångna månaden, senast vid Getkärs badplats under valborgsmässoafton.

– Tanken är nu att vi ska fortsätta ambulera runt till både utannonserade och oannonserade platser under fredagar i vår och sommar för att fånga upp ungdomar som kanske normalt inte hittar till fritidsgården, berättar Johan Eyssen.

– I bussen kan man bara hänga och värma sig eller spela flipperspel, vilket jag själv vurmar mycket för och gärna vill introducera andra till att testa på, fortsätter han med ett skratt.

Olika workshops

Men tanken är också att bjuda in till olika kommande workshops.

– Till exempel kommer vi nu på fredag att finns på plats vid Framtidsdagarna vid Billströmska Folkhögskolan där vi kommer anordna cykelverkstad. Tanken är också att de ungdomar som vill framöver ska få vara med och fixa och mecka med bussen i ett garage här på Tjörn.

– Det handlar om allt från att lacka om den till att fixa och bygga om den mera invändigt. Men jag tänker mig även olika framtida workshops där man kan göra allt från myntringar, till att greja med radiostyrda bilar eller som senare i maj, då vi ska vara med vid Stage Night i Häggvallskolan, bygga en skejtramp i anslutning till bussen. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser vad man kan hitta på.

Stöd av kommunen

Projektet genomförs i samarbete med Delta som fått finansiellt stöd av Tjörns kommun för att driva den uppsökande verksamheten med bussen det kommande året.

– Ett av huvudmålen är som sagt att hitta de ungdomar som normalt sätt inte hittar till ungdomsgården och erbjuda en vettig sysselsättning så de ger fan i exempelvis alkohol och droger. Det känns väldigt bra att ha kommit igång och jag upplever också att många unga redan nu hittat till oss och visat uppskattning för initiativet, säger Johan, som själv också rattar bussen.

Bussen kommer även att vara på tur vid exempelvis kommande skolavslutningar , samt användas av funkisverksamheten vid kultur- och fritidscentrat i Häggvall.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.