Johan och Iryn Groth hoppas inom kort kunna inhysa en eller flera ukrianska flyktingar i sitt och sonen Theos hem i Kållekärr.
Johan och Iryn Groth hoppas inom kort kunna inhysa en eller flera ukrianska flyktingar i sitt och sonen Theos hem i Kållekärr. Bild: Privat

Johan och Iryn öppnar sitt hem för ukrainska flyktingar

Johan och Iryn Groth i Kållekärr är en av många familjer som nu öppnar sitt hem för att ta emot ukrainska flyktingar.
– Vi är redo att ta emot tre-fyra personer när som helst och hoppas att fler följer vårt exempel, säger Johan Groth.

ANNONS

Det var för ungefär en vecka sedan som Johan Groth kände att han inte längre kunde sitta stilla och följa nyhetsutvecklingen utan att själv agera.

– Min första instinkt var att sätta mig i bilen och dra ner till gränsen. Men så tänkte jag efter en gång till hur det skulle se ut om jag, en 57-årig gubbe, kom dit och plockade upp en kvinna med barn, säger Johan.

Fiskade efter intresse

I stället la han upp ett Facebookinlägg i gruppen ”Vi som bor på Tjörn” och fiskade efter intresse bland andra att hjälpa till och ta emot ukrainska flyktingar.

– Via den gruppen kom jag sedan i kontakt med Elin Fransson, som även hon lagt upp ett inlägg om intresse för att ta emot människor i behov av akut boende. Tillsammans har vi nu startat Facebookgruppen ”Tjörn för Ukraina” med tanken att försöka organisera och samordna hjälp för dem som eventuellt kommer till Tjörn den närmaste tiden, fortsätter Johan Groth.

ANNONS

Själv är han och hans fru Iryn beredda att ta emot tre-fyra personer när som helst.

– Vi står ännu inte i direktkontakt med några, men vi har för avsikt att kontakta volontärgruppen Help Ukraine in Gothenburg, som i sin tur försöker hitta akuta boenden åt alla nyanlända, säger Johan Groth.

Kontakt med kommunen

Han har även varit i kontakt med Fredrik Dahne, Tjörns kommuns hållbarhetsstrateg och tidigare tillförordnade chef för integrationsenheten.

– För det är ju ändå så att kommunerna också kommer att behöva ta sitt ansvar. Det vi nu gör ser jag mer som att mjuka upp ankomsten för de som nu kommer och är i akut behov av tak över huvudet.

– Alla kanske inte som vi har plats eller möjlighet att ta emot någon i sitt eget hem. Men det finns samtidigt mycket annat man kan göra både nu och på sikt om det exempelvis blir så att man anlägger flyktingförläggningar. I ett första skede kanske man kan bidra med mat eller andra förnödenheter till de som inhysts hos någon, men det kan ju också handla om att hjälpa till med kontakt med skola och myndigheter eller att bara bjuda hem någon på middag i sitt eget hem.

Förenat med ansvar

Johan Groth säger att det för honom känns självklart att nu ställa upp när han och hans familj har möjlighet.

– Men jag förstår samtidigt att det kan vara förenat med många frågor och kanske även farhågor. För det är ju ett ansvar man ålägger sig och det går ju inte bara ångra sig och dra sig ur efter en vecka om man nu bestämmer sig för detta.

Själv har han samtidigt erfarenhet av hur mycket det faktiskt ger att själv kunna bidra.

– I mars 2020 reste jag och min fru till hennes hemland Filippinerna på semester. Tanken var att vi skulle stanna en månad, men när pandemin slog till gjorde det att vi blev kvar i fem månader eftersom vi helt enkelt inte kunde ta oss därifrån. Militär patrullerade gatorna och det rådde undantagstillstånd. Folk svalt, berättar Johan.

Samlade pengar till mat

– Även då kände jag att jag var tvungen att göra något och startade därför en insamling via sociala medier. På så sätt lyckades jag få ihop cirka 70 000-80 000 kronor som vi sedan köpte mat för och kunde därigenom hjälpa ett hundratal familjer. Det var rena rama matverkstaden på vår veranda.

Johan Groth erkänner utan omsvep samtidigt att detta var en kick, rent egoistiskt.

– Man mår helt enkelt så jäkla bra av att kunna hjälpa till. Men det är också det jag menar, vi kan alla göra något litet och tillsammans göra skillnad. Jag kan inte bara sitta och zappa mellan CNN och olika nyhetskanaler. Det gör mig galen, jag måste göra något konkret.

ANNONS