Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kalenderflickorna på Tjörn hyllar lokala vårdhjältar

Kalenderflickorna har bytts ut mot riktiga vårdhjältar i nästa års kalender. Med den vill Eivor Jansson och de andra som står bakom kalendern hylla vårdpersonalen.
– Det är det här pandemiåret som sätter sina spår.

För sjunde året i rad samlar Eivor Jansson och hennes kalenderflickor in pengar till Läkare utan gränser, genom att ta fram och sälja just en kalender.

I år är temat hjältinnor i vården och i stället för de annars numera välkända kvinnorna innehåller kalendern för 2022 livs levande vårdpersonal.

– Det är det här pandemiåret som sätter sina spår. De här tjejerna som jobbat inom vården i år har verkligen slitit hund med munskydd och visir. Pensionärer har gått in och vaccinerat och det har varit ett häftigt år, säger Eivor Jansson.

429 000 kronor till välgörenhet

Tack vare sponsorer kan kalendern produceras och tryckas mer eller mindre utan kostnad och därför går oftast alla intäkter oavkortat till ändamålet. Under åren har 429 000 kronor samlats in till Läkare utan gränser.

– Det är ansenliga summor kan man säga.

Förra året var temat historiska kvinnor. Då figurerade Eivor Jansson som Josephine Cochrain, som uppfann den första moderna tvättmaskinen. Bild: Alexandra Lindgren
Förra året var temat historiska kvinnor. Då figurerade Eivor Jansson som Josephine Cochrain, som uppfann den första moderna tvättmaskinen. Bild: Alexandra Lindgren

Fotografen, tillika Eivors sonhustru, Alexandra Lindgren har under hösten fångat de kvinnliga vårdhjältarna i en helt annan miljö. Varje person har fotograferats i sin personliga favoritmiljö, där de gör något de älskar.

– Det är en tjej som har häst och älskar att rida, så hon är fotograferad med sin häst. Sedan har vi någon som cyklar mountainbike och någon som sitter och stickar och virkar.

December kommer sticka ut

Årets favoritbild, enligt Eivor Jansson själv, är nog den på två sjukgymnaster på promenad, som kommer gående nerifrån en badplats på Tjörn.

– Det är väldigt vackert, den är på framsidan.

En månad som kommer sticka ut lite är dock december. Det är den enda månaden som har en ”originalflicka” på bild och motivet kommer att skilja sig något från de andra fritidsbilderna.

– Hon missuppfattade lite och har klätt ut sig till hon som sätter status på nyfödda barn, på 50-talet när man mätte hur bra en förlossning har gått, säger Eivor Jansson med ett skratt.

LÄS MER: Fotbollskillar och kalenderflicka blev alla tre Årets Tjörnbo

Kan behöva trycka fler kalendrar

Försäljningen är redan i full gång och som de flesta tidigare år börjar Eivor Jansson tro att hon beställt för få kalendrar – igen.

På tryckeriet är de dock vana vid efterbeställningar.

– De skojade med mig och sa att de slår vad om när jag ska ringa och beställa fler. Det har jag gjort varje år, jag tänker att jag inte vågar men sedan oj, så får jag ta 200 till.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.