Klövedal har minne från katolska tiden

Klövedals kyrka och kyrkogård påminner besökaren om traktens långa historia. Här finns mycket att upptäcka.

ANNONS
|

I en klyfta bland bergen på nordvästra Tjörn ligger Klövedals kyrka, på den passande adressen Kyrkofjäll 224. Läget är högt men kyrkan syns inte från landsvägen som passerar nedanför berget.

Den nuvarande kyrkobyggnaden invigdes 1848, ungefär samtidigt som många andra kyrkor i STO-området förnyades. Men Klövedals kyrka blev förhållandevis liten.

– Den är bara lite större än den gamla kyrkan på platsen, som måste rivas för att den var i så dåligt skick men kan ha varit ända från 1100-talet, säger Lars-Åke Larsson, kyrkvärd, som berättar tillsammans med Ove Berntsson, kyrkvaktmästare i Klövedal.

Den nya kyrkan blev mycket ljusare invändigt med sina stora fönster. Men något kyrktorn hade man inte råd med. Det byggdes till först 1934. Den gamla kyrkan hade inte heller något torn och än i dag står därför en klockstapel kvar på berget bredvid kyrkan.

ANNONS

Flyttades till Statens historiska museum

Ännu märkligare är dock den klenod som förr bevarades i den gamla kyrkan; ett rökelsekar som användes under gudstjänsterna på den katolska tiden.

– Det kan vara ända från 1200-talet. Men kostnaderna för säkerheten är alldeles för höga för att vi ska kunna ha det i kyrkan!

Därför finns det nu på Statens historiska museum.

– Jag tycker det är så spännande att församlingen behöll rökelsekaret när resten av kyrkan tydligen var så dålig, säger Lars-Åke Larsson och visar ett fotografi av det sällsynta föremålet.

Många gamla föremål spreds i trakten när man 1848 gjorde auktion på kyrkans gamla inventarier.

Predikstolen från 1600-talet byggdes till exempel senare om till ett skåp. Det finns idag i Elin Sundbergs hus i Sunna på vägen till Kyrkesund. En del av predikstolens trappräcke har dock återförts till kyrkan och satts upp på väggen ovanför ingången till sakristian.

Altartavla från 1704

Läktarbarriärens målningar från 1741 hänger åter igen på sin avsedda plats. Altartavlan från 1704 är också kvar.

På Kyrkogården finns minnesstenar över församlingsbor, fiskare och sjömän, som försvunnit till sjöss. En sten berättar om en tragisk händelse år 1827:

– Den var två soldater från trakten som gick igenom isen på Stigfjorden när de var på väg hem till Klövedal från en övning. Båda två drunknade, berättar Ove Berntsson som visar runt utanför kyrkan.

Kyrkan är öppen varje dag 10-16 men om Ove Berntsson är på plats öppnar han gärna för besökare.

ANNONS