Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/46

Knôkfullt när Sillens dag firades på Klädesholmen

Efter två års uppehåll fick så arrangörerna åter bjuda in allmänheten till firandet av Sillens dag och nationaldagen. Besökarna strömmade till för att njuta årets sill och testa att göra egna inläggningar.

Det har gått 13 år sedan Klädesholmen bjöd in till första Sillens dag och det har blivit en uppskattad tradition där all behållning går oavkortat till Sjöräddningen.

Från scenen fick besökarna bland annat höra kommunfullmäktiges ordförande Anders Högmark (M) berätta sillfiskets historia och han lade också in en påminnelse om att fortsätta stötta Ukrainas folk, vars flagga vajade från en av stängerna på holmen.

100 000 till Sjöräddningen

Upp på scenen kom bland annat Salt och Sills köksmästare Torbjörn Jernberg som pratade om hur årets sill, med smak av äpple och mynta, togs fram och sedan röstade fram som en av fyra smakkandidater.

För varje såld glasburk går en krona till Sjöräddningen. På plats för att dela ut checken på nästan 100 000 kronor för intäkterna från förra årets sill med smak av krabba och majs var krögaren Sanna Hermansson som fick en paus i uppläggningen av dagens storsäljare, silltallrik.

– Vi hade en digitalt förrförra året vilket var ju lite speciellt och förra året körde vi bara en pytteliten här ute på kajen, så att vara igång igen är helt fantastiskt. Bara att få se den här folkfesten känns så lyckat.

Oerhört viktigt arrangemang

Hon menar att Sillens dag är väldigt betydelsefull för hennes verksamhet.

– Den är oerhört viktig. Vi vurmar ju så om sillen och att låta traditionen vara kvar och och att få utveckla sillen med nya smaker. När vi startade detta för 13 år sedan sade vi att vi skulle ha det på nationaldagen och skapa en ny tradition för svenskarna, säger Sanna Hermansson.

– Det var ju också då den blev en röd dag. Nu kan man till och med läsa i almanackan att det är Sillens dag. Det är vi oerhört stolta över. Vi sätter också destinationen Klädesholmen på kartan, fortsätter hon.

180 kilo potatis till silltallrikarna

Bara på hennes restaurangverksamhet var ett 40-tal personer inne för att rodda med all mat från krogen. Bland annat kokades cirka 180 kilo potatis.

– De började koka redan i går kväll och kockarna var inne vid femtiden i morse och fortsatte koka potatis. Så har vi konståkningen som är med och hjälper till på kajen.

En av många som inte missar Sillens dag är Klädesholmens samhällsförenings ordförande Nils Gunnar Johansson.

– Vi är ju inte medarrangörer men vi är ändå med då vi har vårt sillmuseum öppet i dag. Sillens dag är jätteviktig för oss också så klart, säger han.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.