Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kommunen kan ta över Tjörns ishall

Problemen med ishallens ombyggnad har blivit för stora. Nu föreslås att kommunen tar över ägandet.
– Det låg i luften kan man säga, menar Emma Brattgård, kultur- och fritidschef.

Kommunen tjänstemän arbetar nu med ett förslag till hur kommunen kan ta över ägandet av ishallen från Stiftelsen Tjörns ishall.

– Det handlar om att trygga driften av ishallen i framtiden. Stiftelsens har svårt att bygga upp de ekonomiska muskler som behövs för att vara fastighetsägare, förklarar Emma Brattgård, kultur- och fritidschef.

Den aktuella ombyggnaden av ishallen har drabbats av förseningar som stått stiftelsen dyrt. Den första entreprenören gick i konkurs och lämnade bristfälliga konstruktioner efter sig.

– Det har varit ett olycksdrabbat projekt. Vårt förslag har aktualiserats tidigare genom det. Men det låg i luften kan man säga, menar Emma Brattgård.

Vill slippa ägandet

Övertagandet är egentligen ett gammalt önskemål från stiftelsen och föreningarna som har verksamhet i ishallen, Hockeyklubben Rönnängs IK och Tjörns konståkningsklubb.

Typiskt för Tjörns kommun är annars att föreningarna själva ofta äger och driver idrottsanläggningarna. Stiftelsen Tjörns ishall har ägt anläggningen sedan den byggdes 1983.

Men redan 2018 tvingades kommunen ta över driften av ishallen. Arbetsgivaransvaret ansågs då vara för tungt för stiftelsen, som ville att kommunen skulle ta över både ägande och drift. ”Man kan inte förvänta sig att ideella krafter ska mäkta med upphandlingsprocesser” förklarade stiftelsen inför de planerade ombyggnaderna.

Svårt med ekonomin

Kultur och fritidsförvaltningen blev dock bara arbetsgivare för ishallens personal och föreningarna började betala hyra till kommunen i stället för till stiftelsen.

– Sedan dess har vi inte fått in någon hyra, berättar Mats Pettersson, ordförande, Stiftelsen Tjörns ishall, som uppger att stiftelsen också förlorat 4 miljoner på den förra byggentreprenörens konkurs.

Han ser nu bara fördelar med förslaget:

Kan bygget slutföras?

– Detta skulle ge en möjlighet att lägga våra ideella krafter på föreningarna istället för på en byggnad, menar Mats Pettersson i stiftelsens och kommunens gemensamma pressmeddelande om övertagandet.

Om det ändå blir stiftelsen som i så fall ska slutföra ombyggnadsprojektet är ännu oklart.

– Stiftelsen har fortfarande ansvaret för ombyggnaden. Men vi får se om övertagandet måste ske tidigare så att det kan slutföras, säger Emma Brattgård.

LÄS OCKSÅ: Flera miljoner i förlust för ishallen – hoppas på politikerna

LÄS OCKSÅ: Ekonomiska matchen kring Tjörns Ishall fortsätter: ”Vi har betalat mer pengar än vad vi ska”

LÄS OCKSÅ: Skärhamns IK vill storsatsa på idrottshall – begär borgen på 16,8 miljoner

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.