En del av dem som tillsammans ska hålla i S:t Mary. Från vänster Gunilla Gustafsson, Maria Eriksson, Nebial Temelso, Mona Hermansson och verksamhetsvariga Åsa Johnsson.
En del av dem som tillsammans ska hålla i S:t Mary. Från vänster Gunilla Gustafsson, Maria Eriksson, Nebial Temelso, Mona Hermansson och verksamhetsvariga Åsa Johnsson. Bild: Bengtåke Carlson

Kyrkan öppnar second hand och kafé

Nån gång i juni – fortfarande lite osäkert när – smygöppnar S:t Mary i Skärhamn. S:t Mary är en verksamhet med second hand och kafé. Det är kyrkan som öppnar den – och den kommer att befolkas av dels ideella krafter, dels människor som arbetstränar. Corona tvingar till en ”liten” öppning, men det blir förhoppningsvis mer fart senare.

ANNONS

S:t Mary låter kyrkligt och man kan nog säga att det också är just vad det är. De fyra orden står nämligen för Meningsfullhet, Arbetsgemenskap, Rehabilitering och Yrkesstolthet. Ett Sankt före alltihop ger en känsla av helgon.

Det här är förstås en verksamhet som är minst lika viktig för den som arbetar i den som för den som kommer för att köpa nåt på second hand eller ta en fika.

– Vi vill ha en verksamhet där både ideella krafter och arbetsträning ingår, säger Gunilla Gustafsson, diakon och en av dem som för kyrkans del arbetar med projektet.

Det ska vara en mötesplats för vuxna, säger de ansvariga. Dessutom en verksamhet som genererar pengar och därmed kan överleva på sikt. Och second hand kombinerad med ett kafé tros vara just en sådan verksamhet.

ANNONS

Som läget är för tillfället, blir det förstås begränsningar i verksamheten sedan den väl har öppnat. Det blir någon handfull som kan komma in och fika, men de hoppas att de dessutom ska kunna sätta upp fikamöjligheter utomhus. Vädrets makter får då vara tillräckligt vänligt inställda.

Redan för en handfull år sedan började kyrkan tala om att starta en social verksamhet – det är dessa tankar som nu slutligen resulterar i S:t Mary.

– Den som arbetar här ska känna att han eller hon går till ett viktigt arbete. Det viktigaste är gemenskapen och att komma till ett sammanhang. Och det ska inte vara ”bara” en second hand-butik och ett café – det ska verkligen vara en mötesplats.

För dem som arbetar på S:t Mary kommer det att finnas olika uppgifter, och det är inte säkert att den anställde ska arbeta med bara en hela tiden. Det ska finnas möjlighet att utvecklas. Kanske någon som börjar där, vill arbeta ensam, men sedan – efter en tid – känner att det är möjligt vara tillsammans med andra. S:t Mary kan vara hjälpen som behövs för att våga gå ut bland andra människor.

– Riktigt viktigt är att alla känner att de duger.

Sedan är det förstås också en ekonomisk fråga – det eventuella överskottet ska som sagt i första hand gå in i verksamheten, så den kan ta emot fler som vill arbetsträna.

När verksamheten snart drar igång, är det med gemensamt ansvar. Efter nåt år kommer det här systemet att utvärderas, berättar de ansvariga.

När S:t Mary öppnar kommer det att vara en dag i veckan – de vill se vad de klarar av och vad som krävs. Målet är tre dagar i veckan, men dit är det fortfarande en bit.

Men S:t Mary är på gång.

ANNONS