Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Långa dagar för snöröjaren på Tjörn: ”Ställer klockan varje natt”

Tidiga kyliga morgnar är inget problem för Jan-Ove Olsson, som varit snöröjare i Kållekärr i 15 år. På tisdagen var han och hans team igång hela dagen.

När kylan kommit och meteorologerna vittnar om risk för, eller chans till, nederbörd får Jan-Ove Olsson vara på tårna. I 15 år har han varit snöröjare i Kållekärr och varje kväll när det kan komma snö under natten ställer han klockan på 03.00 – för att gå upp och kolla läget.

– Ibland kan man bli lite lurad. Inatt när jag var uppe hade det inte börjat snöa än, det kom först vid halv fem, säger han på tisdagsförmiddagen.

Att ploga när det snöar är inte det mest effektiva, så Jan-Ove Olsson och hans gäng väntade med att ge sig ut till sextiden på tisdag morgon. Då hade snöfallet avtagit lite, men nya problem uppstått istället.

– Helst vill man ju ha ett par timmar på morgonen innan alla vaknar. Åtta gånger av tio går vi ut och kör redan klockan tre och kör färdigt en del innan folk kommer och ska parkera.

Tolv timmars arbetsdag

Under tisdagsmorgonen fick snöröjarna istället kämpa med parkeringar fulla med bilar. Ungefär tio centimeter hade fallit över Kållekärr, vilket är ungefär vad Jan-Ove Olsson är van vid. Han säger att 5–15 centimeter är brukligt.

– Det är vad vi får här så nära kusten. I Uddevalla och Halland kan det komma mycket mer.

Trots att Jan-Ove Olsson varit ute sedan klockan sex på tisdagsmorgonen trodde han vid lunchtid att arbetet skulle vara klart först vid 17-tiden på eftermiddagen. Risken finns också att de får ge sig ut igen någon gång efter sju, för att ploga det som inte gått under dagen.

– Problemet en sådan här dag, när det är vardag och vi börjat så sent är att det står bilar överallt. Pendelparkeringen är full så det är väldigt svårjobbat. Man får köra så gått det går och man vill helst inte in mellan bilarna för det är så lätt att schaktbladet tar i så då får vi vänta tills alla åkt hem istället.

Lever ut sin pojkdröm

– Man får vara väldigt försiktig vid skolan också, det är ju fullt av barn där så vi får rätta oss efter när de har lektion.

Det är ett slitigt jobb, och dagarna kan vara långa. Trots det trivs Jan-Ove Olsson mycket bra i sin traktor. Han säger att det är ett uppskattat arbete han utför och trots kylan utanför kan han sitta i t-shirt i traktorkupén.

– Här har jag det varmt och gott med kaffe och macka, så det är sämre för mina handskottare som är utanför och jobbar. Sen ska jag inte sticka under stol med att det är en liten pojkdröm också, det är roligt att köra traktor.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.