Gabriel Stalberg skulle fria alla hjärtans dag på Björholmens Marina, men blev utelåst i 16 minusgrader. Akrivfoto.
Gabriel Stalberg skulle fria alla hjärtans dag på Björholmens Marina, men blev utelåst i 16 minusgrader. Akrivfoto. Bild: Bengtåke Carlson/Privat

Låstes ute från hotellet – blev stående i 16 minus

I 16 minusgrader stod Gabriel Stalberg och hans flickvän i bara morgonrock och tofflor utanför hotellet på Tjörn. Efter två timmar hade de fortfarande inte fått hjälp, och åkte hem istället.
– Jag var så arg så ord kan inte beskriva det. Och det värsta var att ingen från hotellet brydde sig.

ANNONS
|

Strax före alla hjärtans dag bokade Gabriel Stalberg från Orust ett hotellpaket till sig och sin flickvän. De skulle checka in på Björholmens Marina, äta trerätters och sedan få tillgång till bastu och havsbad på kvällen. Övernattning och frukost ingick också.

Dagen kom och efter att de fått sitt rum och avnjutit middagen bytte de om och lämnade hotellet för att traska ner till utebastun vid vattnet. Då hade de bara morgonrock och tofflor på sig.

– Det var rätt kallt, men vi skulle ju bara gå 150 meter och in i en varm bastu, säger Gabriel Stalberg.

De hade inte hunnit basta länge innan en man ur hotellets personal kom ner. Han sa att bastun var bokad, och att de kanske skulle få vänta en timme och basta mer efter det, berättar Gabriel.

ANNONS

– Vi hade ingen aning om att det gick att boka bastun. Det var två timmar bastu som ingick efter maten, för alla gäster. Nu hade någon bokat en timme. Hade någon mer bokat så hade ju hela bastutiden försvunnit.

Kolsvart och iskallt

Enligt Gabriel sa hotellpersonalen att bastun var bokad från 21 till 22, och att bastun egentligen stängde då, men att de kunde få basta till 23 med tanke på omständigheterna.

Sagt och gjort lämnade de bastun, men Gabriels flickvän glömde sin telefon i omklädningsrummet och gick tillbaka. Då såg hon att bastun var tom, trots att den var bokad, och ringde tillbaka Gabriel.

– Så vi satt där den bokade tiden, och fram till 23 som de sagt att vi fick göra. Sedan tog vi våra grejer och skulle gå tillbaka till rummet, på den snöiga stigen. Men när vi kom till hotellet kunde vi inte öppna dörren. Vi blippade kortet men blev nekade.

Nu var klockan 23 på kvällen och både restaurangen och receptionen hade stängt. Ute var det kolsvart och iskallt.

Stod ute i närmare två timmar

Efter att ha testat låskortet flera gånger på dörren gick paret runt och provade alla andra dörrar de kunde hitta, inklusive den till bastun. De försökte samtidigt ringa till hotellet.

– Att komma ut från en bastu som är 50 grader till snö och 16 minus är ju kallt. Man fryser direkt. Men sedan blev det bara kallare.

När de stått ute i en halvtimme svarade en larmsamordnare, vars nummer de hittat på en låst dörr. Men beskedet var att hotellet inte längre var kund där, och att de inte kunde hjälpa till.

Då ringde Gabriel polisen.

– Det låter kanske mesigt att ringa polisen för en sådan sak, men vi visste inte vad vi skulle göra. Det var ju mitt i natten.

Vd:n slår ifrån sig kritiken

Det tog nästan två timmar innan de hade fått tag i en vän som kunde hämta dem. De lämnade då hotellet utan sina saker, i blöta tofflor och morgonrock.

Michael Carlund är vd för Skärgårdsfamiljen, som driver Björholmens Marina. Han delar inte bilden av vad som hänt.

– Varje gäst som checkar in blir informerad om vad som gäller. Om jag ska vända på det kan jag säga att de har gjort intrång i vår privata verksamhet. De har varit på ett ställe där de inte får vara, säger han och syftar på att bastun stänger klockan 22.

Men de säger ju att de blivit erbjudna att få basta längre?

– Det här är inget som jag hört eller vet något om. Att någon i personalen sagt till gästerna att de skulle få basta efter stängning? Det ser jag ingen logik i, säger Michael Carlund.

"Det hade varit skräcken”

Han menar också att Gabriel och hans flickvän blivit erbjudna mer än plåster på såren i form av struken restaurangnota, erbjudande om en ny övernattning och ett presentkort på 1000 kronor på hotellet.

Gabriel säger att han inte vill betala för en hotellvistelse han inte fick och tycker att en ny natt bara vore att få det han betalade för, inte någon kompensation. Presentkortet säger han sig inte ha någon nytta av.

– Stället är ju trevligt men när de beter sig så känns det inte alls kul. Det var ju tur i oturen att vi fick tag i en kompis till slut. Tänk om det varit någon annan som blev utelåst, som bodde längre bort? Det hade varit skräcken.

ANNONS