Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bleketskolan. Bild: Lasse Andrée
Bleketskolan. Bild: Lasse Andrée

Ledande Tjörnpolitikern: ”Sluta fokusera på var skolorna ska ligga”

– Sluta fokusera på lokalerna som sådana och var de ligger, innehållet i skolan är ändå det viktigaste. Vi måste få skolor som lockar nya lärare och en bra undervisning för eleverna, var lokalerna ligger är mindre viktigt.

Det här säger utbildningsnämndens förste vice ordförande moderaten Bengt-Arne Andersson som går emot strömmen och reagerar över det sätt som skoldebatten på Tjörn förs idag.

– Det enda man diskuterar är var olika skolor ska ligga. Inte ett ord sägs om innehållet i skolan och hur vi ska få tag i personal eller hur vi ska stötta elever som behöver extra stöd, menar han.

Enligt Bengt-Arne Andersson verkar de flesta inte ha en aning om hur man ska få tag i kompetenta lärare framöver.

– Sverige kommer att ha en lärarbrist på 60 000 lärare i framtiden och då gäller det att vi på Tjörn har en konkurrenskraftig skola som lockar nya lärare. Detta gäller också annan personal som stödpersonal av olika slag.

Bengt-Arne Andersson pekar på att skolförvaltningen är tydlig med att då är större skolenheter bättre än mindre.

– Där har man lärare och annan personal med samma kompetens vilket man sällan har i mindre skolor då man kanske bara har en enda lärare med just den kompetensen. Blir han eller hon sjuk uppstår plötsligt en extra allvarlig situation på sådana skolor. Sedan är det inte avgörande var skolorna ligger geografiskt men det är det som debatten på Tjörn handlar om idag vilket jag menar är ett generalfel.

Bengt-Arne Andersson menar också att man får komma ihåg att Tjörns kommun inte har råd att för stora resurser reparera och bygga om eller bygga nya skolor på kort tid.

– Det finns inga pengar till alla jätteinvesteringar. Jag menar att man måste ha en sans och balans i skoldebatten och fokusera på det väsentliga – nämligen innehållet i skolan slutar han.

Socialdemokraterna har kommit med ett principuttalande om skolan där partiet vill ha två skolnav, ett på västra och ett på östra Tjörn med Häggvallskolan och Bleketskolan som bas för årskurs 4-9. Däremot vill partiet inte gå lika långt som skolförvaltningen utan behålla de övriga skolorna som förskole- och lågstadieskolor, alltså F-3. Det gäller Myggenäs, Kållekärr, Fridas Hage, Skärhamn och Rönnäng.

– De små barnen till årskurs 3 ska gå på småskolor med en smidig övergång från förskolan och med skolgårdar som är anpassade för små barn där de kan få utrymme för fantasi och leklystnad och där de skapar relationer och trygghet. Staten har bidragit med resurser för att kommunerna ska kunna ha små barn/ elevgrupper i de låga åldrarna, konstaterar partiet.

S vill att fullskaliga idrottshallar byggs i de två naven samt scener och utrymmen för skapande kultur. Då behövs inget speciellt kulturhus, konstaterar partiet i sitt yttrande.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.