Liberalerna på Tjörn säger ja till det omstridda förslaget om två storskolor.
Liberalerna på Tjörn säger ja till det omstridda förslaget om två storskolor. Bild: Stefan Bennhage

Liberalerna säger ja till storskolor

Liberalerna på Tjörn säger ja till det omstridda förslaget med två storskolor vilket skulle innebära att man avvecklar alla mindre lågstadieskolor plus Bleketskolan. Vid ett extra medlemsmöte i tisdags kväll beslöt partiet att tillstyrka förslaget.

ANNONS
|

Därmed är Liberalerna det första parti som helt säger ja till det förslag på ny skolstruktur som skulle innebära att man skapar två stora skolor på Tjörn – från förskola till nionde klass – och att fem skolor avvecklas helt, nämligen Myggenäs, Kållekärr, Rönnäng, Skärhamn och Bleketskolan. På Myggenäs och i Skärhamn skulle istället stora förskolor med 10-12 avdelningar byggas upp. I förslaget finns också ett kulturhusprojekt i Skärhamn.

Liberalerna skriver i ett uttalande efter medlemsmötet att partiet är imponerat av förslaget och att det skulle hantera effekterna av eftersatt underhåll för många skolor samt behovet av lokaler som finns i kommunen.

ANNONS

Partiet menar att om förslaget blir förverkligat så skapas en struktur som inom överskådlig framtid ger Tjörn en effektiv skola med mycket god kvalitet:

– Det ger också bra förutsättningar för att hantera en kommande lärarbrist, skriver partiet i sitt uttalande.

Liberalerna menar vidare att skolstrukturen som bieffekt ger en optimerad lokalanvändning för många andra kommunala verksamheter och att man dessutom frigör fastigheter där hundratals bostäder kan byggas vilket är ett stort plus.

– Liberalerna ställer sig därmed bakom huvuddragen i förslaget och ser fram emot att få det kompletta underlaget för detta förslag, slår man fast.

Moderaterna på Tjörn hade på tisdagskvällen en lång sittning om förslaget men partiet har ännu inte tagit ställning slutligt:

– Vi hade en bra diskussion men vi är ännu inte klara med vårt ställningstagande. Vi behöver ytterligare tid på oss. Många var dock positiva till förslaget om två större skolor, säger Bo Bertelsen i M-gruppen.

De två stora skolorna skulle få mellan 900 och 1200 elever vardera.

ANNONS