Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lina bygger om segelbåten till bostad

För Lina Bloom Wrenne handlade det främst om frihet när hon tog beslutet att bygga om en segelbåt till bostad. Frihet från lån eller höga lägenhetshyror och frihet att närsomhelst kasta loss för att uppleva världen, studera eller jobba.

Vi dricker kaffe i sittbrunnen under klarblå himlen mitt på Tjörn. Nedanför böljar gröna fält och båten ligger helt still i sin trävagga. Vi pratar om frihet, framtid och hur båten sen ska bli hem åt Lina och omges av ett hav i ständig rörelse.

– Till våren ska hon sjösättas, ler Lina och de blå ögonen glittrar till.

Bygger om med ”nollbudget”

– Det hela började med att pappa såg att båten skulle skänkas och som båtbyggare bedömde han att den var bra byggd. Den tidigare ägaren som ritat och byggt båten själv för 20 år sen fick den aldrig i sjön.

Skrovet behövde slipas och målas, inredningen var påbörjad men inte färdig och rigg saknades. Men Lina och hennes pappa såg potentialen och drog igång projektet med nollbudget.

– Båten fick namnet ”Billi the boat”, säger Lina med ett skratt. Namnet som ska uttalas på tjörnmål, där”billi” med rätt i-betoning betyder just billig. De skrev om projektet på sociala medier och efterfrågade sånt som folk inte längre behövde och som kunde användas till projektet.

Fick massor med båttillbehör

– Det var ett otroligt gensvar, och vi fick jättefina båttillbehör, färg och delar av en rigg, säger Lina och tillägger att de hittills bara behövt lägga pengar på transport av båten från trädgården i Utby till Tjörn.

Solen bränner och vi går ner under däck och Lina visar runt i båten som är nio meter lång, har rymlig takhöjd och kojplats för upp till sex personer. Och överallt små luckor till smart förvaring och kanter på hyllor som hindrar saker från att glida ner när det kränger.

Gillar att leva enkelt och billigt

– Det finns inga stora extrautrymmen eller garderober på en båt, det är ett bra sätt att hålla nere på prylarna, säger Lina som gillar att leva billigt och enkelt.

På den rätt begränsade ytan kommer det när allt är klart finnas toalett, dusch, kök, en kamin och solceller på taket.

– Jag är mest intresserad av att få i ordning en funktionell båt, den behöver inte vara perfekt, ler Lina som har havet i blodet.

Segling och båtliv har präglat hennes uppväxt på Tjörn och familjen tillbringade mycket tid till havs. Doften av saltvatten, segelsmatter, vinande vindar och kluckandet mot skrovet om kvällarna är för henne hemvant.

– Många av mina bästa barndomsminnen är kopplade till havet. Det ger en känsla av frihet som är svår att uppnå på andra platser. Tanken på att det är samma vatten som binder ihop alla kontinenter och att man med hjälp av vinden kan ta sig runt hela jorden är så mäktig.

Seglade till Dominikanska republiken

Och intresset höll i sig, så pass att hon nu går sista året på Öckerö Seglande gymnasieskola.

– Under gymnasietiden har jag verkligen övat på segling. Första året seglade vi med segelskuta till Dominikanska republiken över Atlanten och såg inte land på sjutton dagar. Rösten blir drömmande när hon berättar om det bästa med alltihop därute på storhaven.

– Vi såg knölvalar och vikvalar, men framförallt minns jag de otroliga solnedgångarna där inget bröt horisonten åt något håll. Solen som en stor glödlampa och ljuset över havsytan.

Själva idén att bo på båt föddes redan när hon och en kompis under en kort period bodde på en båt vid hamnen på Öckerö.

En tusenlapp i månaden

– Det fungerade jättebra. För hamnavgiften på en tusenlapp i månaden fick vi tillgång till tvättmaskin, el och dusch, och det räckte gott, säger hon och menar att hon gör en dubbelvinst.

– Nu investerar jag tid och arbete i mitt eget ställe, samtidigt som jag får ett billigt boende.

Efter studenten vill hon först och främst resa, sen kanske plugga utomlands. Hon ser ut genom de runda fönstren och funderar. Med båten som bostad och färdmedel breddas möjligheterna. När Lina gick i femman och i sjuan bodde hon halvårsvis i Sydafrika när hennes bonusmamma jobbade där.

– Det var viktiga perioder för mig, särskilt i den åldern. Dels gav det en insikt om att man faktiskt kan bo varsomhelst, dels fick jag tillit till mig själv att jag kan komma in i nya sammanhang och få nya vänner.

Vattenvägarna binder samman världen

Och allt hänger ihop på ett självklart vis. Vattenvägarna som binder samman världen och vikten av frihet, nyfikenheten och en tidig kärlek till havet.

– Drömmen är nog att ligga vid en hamn i Medelhavet, Portugal eller i de norska fjordarna.

När hon tänker på framtiden kommer hennes livsval präglas av ett djupt miljöengagemang.

– Vi kan inte bara källsortera, vi behöver agera tillsammans för att saker och ting ska förändras på riktigt, säger hon med eftertryck. Själv har hon beslutat sig för att inte flyga mer, samtidigt som hon älskar att resa, gärna långt.

– Men det finns ett otroligt utbud av segelskutor att kliva på och som seglar överallt.

Själv kommer hon med sin flytande bostad ha förutsättningar till nya äventyr och vyer.

– Jag får allt som finns i en lägenhet till mycket lägre pris, plus havsutsikt, havstomt och möjligheten att kunna byta utsikt när jag vill, säger hon nöjt och rösten mjuknar.

– Jag är så tacksam över denna båt. Pappa har alltid velat bo vid havet, nu fattar jag vad han pratar om. Det där att alltid kunna blicka över havet och veta att man kan ge sig iväg.

Lina Bloom Wrenne

Ålder: 18 år

Familj: Mamma och pappa + bonusföräldrar och en himla massa syskon!

Bor: Öckerö på vardagar, Tjörn på helger

Gör: Pluggar sista året på Öckerö Seglande Gymnasieskola

Intressen: Friluftsliv, segling, musik och goa vänner

Budget för Billi the boat: Så billigt som möjligt, hittills 10 000 kr (transport)

Det bästa med att bo på båt: att komprimera sitt liv till några få kvadratmeter och på så sätt kunna resa iväg närsomhelst. Närheten till havet och naturen.

Drömmer om: Att resa jorden runt med båt, tåg och cykel!

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.