Lyckad hummerpremiär på Klädesholmen: ”Det är fortfarande lika roligt”

Massor av hummerfiskare från den bohuslänska kusten är dagarna igång ute till sjöss. De flesta är fritidsfiskare som ser hummerfisket som en trevlig fritidssysselsättning och det blir extra roligt när tillgången på hummer är god.

ANNONS
|

Lokaltidningen träffar de två rutinerade hummerfiskarna Anders Bråse och Jonas Pettersson från Klädesholmen. Bägge har fiskat hummer i många år och ser det hela lite ungefär som andra ser älgjakten.

– Det känns lite så. Jag fiskade hummer första gången när jag var nio år och är 56 idag. Jag har alltså varit ute i 47 år med hummertinor men fortfarande är det lika roligt, säger Anders Bråse.

Jonas Pettersson håller med:

– Det är både en fin tradition och en rolig fritidsgrej. Fisket som sådant går ju lite upp och ned, i fjol var det god tillgång på hummer här ute.

ANNONS

Anders Bråse och Jonas Pettersson menar att fisket mer eller mindre går i arv och att det är tradition ute på kusten att fiska hummer.

– De regler som numera finns för hummerfisket tycker vi fungerar bra. Det var betydligt sämre tidigare när man fick ha 14 tinor per fiskare vilket alla skulle ha då. I Norge är det annorlunda med 10 tinor per båt men det svenska systemet fungerar bra, menar Anders Bråse.

Hur länge de kommer att hålla i fisket denna gång är oklart enligt Jonas Pettersson.

– Det här är så klart en rolig grej för oss varje år. Vi vet inte exakt hur länge vi fiskar men vi kommer åtminstone att hålla på oktober ut, kanske ännu längre. Vi får ju fiska till sista november.

De bägge berättar att man fiskar i stort sett utanför den kuststräcka där man bor. Fiskarna från Klädesholmen håller sig utanför Tjörnkusten och går knappast längre för att lägga tinor. Det behövs inte heller utan fisket fungerar i närområdet. De två påpekar att det finns fina områden i Pater Noster-skärgården.

– Vi har till och med fått hummer inne i fjorden innanför Klädesholmen vid lägenheterna på andra sidan bron, berättar Anders Bråse.

Däremot tycker de att det är svårt att säga om det är fler fiskare ute i år än tidigare men att man ser mycket båtar ute i havet väster om Tjörn.

Tinorna idag är oftast importerade och det finns inte längre många som kan bygga en hummertina.

– Det är ett hantverk som är på väg satt försvinna eller glömmas bort här ute vid kusten. Det är också ett hantverk som kräver mycket skicklighet, konstaterar Anders Bråse och Jonas Pettersson.

Förr var det annorlunda. Anders Bråse berättar att han hört att hans morfar fiskade en hel del hummer och då kunde man ha ett par hundra tinor ute vilket gav fångster på över 400 humrar.

– De skickades sedan via Stenungsund till Stockholm och såldes där.

Regelverket idag säger att en fritidsfiskare får ha sex tinor medan yrkesfiskaren får ha 40. Fritidsfiskare får heller inte sälja hummer utan då krävs fiskelicens.

Hummerfisket pågår för fritidsfiskare till 30 november och för yrkesfiskare året ut. En lovlig hummer ska ha en minsta huvudsköldslängd på 90 mm och rombärande honor ska omedelbart sättas tillbaks i havet.

Regler för hummerfiske

• En hummertina ska ha minst två cirkulära flyktöppningar med en minsta diameter om 60 millimeter placerade i den nedre kanten av varje rums yttervägg.

• Som fritidsfiskare får du använda högst sex hummertinor samtidigt. Den som fiskar med fiskelicens får ha högst 40 hummertinor.

• Redskap ska utmärkas med kula eller cylinder med färgen röd, orange, gul eller vit. En kula ska vara vara klotformad med en minsta diameter på 15 centimeter och en cylinder ska vara minst 20 centimeter lång och ha en diameter på minst 6 centimeter. Man kan även använda sig av vakare, men den får inte vara röd eller grön.

• Av märkningen ska det framgå vem som använder redskapet genom namn och adress eller namn och telefonnummer eller särskilt registreringsnummer som kan ges ut av länsstyrelsen. Du som fritidsfiskar ska också märka med stora bokstaven F.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

ANNONS