”Människan är alltid viktigast”

Alma Sibrian Alfaro (V) har arbetat mot orättvisor i samhället i hela sitt liv. En kamp som började redan när hon var gerillasoldat i El Salvador som ung. Nu är hon förstanamn på Vänsterpartiets lista inför kommunalvalet på Tjörn.
– Människan är alltid viktigast och det är arbetarna som håller ihop kommunen.

ANNONS
|
Alma Sibrian Alfaro (v) promenerar gärna i Toftenäs naturreservat på Tjörn.
Alma Sibrian Alfaro (v) promenerar gärna i Toftenäs naturreservat på Tjörn. Bild: Teresa Innocenti

När Alma Sibrian Alfaro vill koppla av promenerar hon i Toftenäs naturreservat ute på Tjörn, naturen påminner henne om bergslandskapet hemma i El Salvador. Här, bland de karga klipporna och ängarna med betande får, hämtar hon kraft att arbeta mot de orättvisor hon upplever många möter på Tjörn. Redan som barn började hon kämpa mot orättvisor, och som ung under inbördeskriget i El Salvador valde hon att bli gerillasoldat när hela hennes by blev förstörd.

Krigade mot milisen

Under många år krigade hon mot militärmilisen men blev slutligen angiven och hamnade i fängelse.

– Då var jag gravid i åttonde månaden. Jag satt i ett statligt fängelse i tre år innan jag släpptes och lyckades komma som politisk flykting till Sverige, tillsammans med min man. Vi bodde ett tag i Surahammar och några år i Lysekil och jag utbildade mig till undersköterska där. Sen flyttade vi till Tjörn när min son blev utsatt för ett rasistiskt brott i Lysekil. Jag engagerade mig fackligt och sen politiskt i Vänsterpartiet. Jag har alltid varit vänster eftersom jag sett motsatsen, säger hon.

ANNONS

Vilka är de tre viktigaste frågorna för ditt parti?

– Skolan är den allra viktigaste frågan för oss. Vi vill att högstadiet på Bleketskolan ska vara kvar och att man inte slår ihop skolorna som förslaget ser ut nu. Små barn ska inte gå med stora barn. Barnen ska inte behöva åka så långt, vi vill arbeta efter närhetsprincipen, säger hon.

Även sjukvården är en viktig fråga inför nästa mandatperiod. Att anställa fler sjuksköterskor och undersköterskor står på agendan.

Behövs fler sjuksköterskor

– Vi behöver fler sjuksköterskor och undersköterskor inom vården på Tjörn. Nu hinns nästan inte hemsjukvården med, säger hon.

Även inom äldreomsorgen behövs det mer utbildad personal anser Alma Sibrian Alfaro.

– Framför allt behöver vi anställa fler utbildade undersköterskor, personalen är väldigt hård belastad nu. Vi arbetar också för rättvisa scheman och 34 timmars arbetsvecka, säger hon.

Hur ska ni nå dessa mål?

– Vi behöver fördela om resurserna så att vi kan bygga om Bleketskolan till exempel. Det kommer kosta mycket mindre att rusta upp skolorna än att genomföra en stor sammanslagning av skolorna, säger hon.

För att locka fler sjuksköterskor och undersköterskor till både vården och äldreomsorgen behövs satsningar på arbetsmiljön och mer rättvisa löner menar hon.

– De som arbetar måste få göra det i lugn och ro. De kan sitt arbete och behöver inte nya projekt hela tiden. Det känns ofta som kommunen satsar på fel saker och ska köpa en massa nya möbler till exempel, i stället för att satsa pengarna på personalen, säger hon.

Vad har ni gjort under mandatperioden som gått?

– Jag är extra stolt över att vi fått igenom en motion om arbetsskor till all personal inom omsorgen. Jag lägger många motioner, det vet jag, men det känns ibland som om de andra partierna inte ser gruppen som jag lägger motionerna för, säger hon.

Hur skiljer sig ditt parti från övriga på Tjörn?

– Vänsterpartiet ser hela tiden till arbetaren. Det är arbetarna som håller ihop kommunen, säger hon.

Alma Sibrian Alfaro

Ålder: 58 år.

Bor: Skärhamn.

Familj: Make och två barn och två barnbarn.

Yrke: Undersköterska.

Intressen: Läsa, politik och fackliga frågor.

Största last: ”Jag vill alltid hitta lösningar och kan inte släppa det förrän jag lyckats.”

Började med politiken när och varför: ”Mitt politiska intresse började redan när jag var barn i El Salvador. Inbördeskriget och de orättvisor som fanns ledde till att jag blev gerillasoldat och jag slogs mot militärmilisen under flera år. När jag kom till Sverige fortsatte jag arbeta mot orättvisor och blev snart aktiv inom Vänsterpartiet.”

ANNONS