Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett fosilförbud innan 2030 skulle exempelvis innebär att fordon i kommunens tjänst skulle behöva bytas ut. Bild: Robin Aron
Ett fosilförbud innan 2030 skulle exempelvis innebär att fordon i kommunens tjänst skulle behöva bytas ut. Bild: Robin Aron

Miljöpartiet vill utlysa klimatnödläge på Tjörn

Under septembers kommunfullmäktige la Miljöpartiet på Tjörn fram en motion om att utlysa klimatnödläge och fossilförbud inom kommunen senast 2030. Något som enligt Tanja Siladji Dahne (MP) skulle kunna bli kostsamt – men lönsamt i längden i form av en planet som går att leva kvar på.

– Det handlar om vad vi kan göra som kommun. Det finns olika delar som kan göras, till exempel att använda fossilfria fordon och produkter som inte släpper ut koldioxid, säger Tanja Siladji Dahne (MP).

Klimatnödläget skulle innebära en omställning och en kostnad som enligt Siladji Dahne skulle betala sig i längden i form av en hållbar planet som vi kan leva på. Hon menar att det krävs att man tar i lite i motionerna för att det ska bli ett samtalsämne och något som kommunen uppmärksammar.

Klimatnödläget skulle innebära att det blir ett fossilförbud senast 2030 och att de kommunala fordonen skulle behöva bytas ut mot fordon som exempelvis drivs med el. Här skulle också inköp som kommunen gör behöva ses över.

– Då skulle vi behöva se över tillverkningskedjan på de produkter vi köper in och se till så att det inte sker några koldioxidutsläpp i något av leden, säger Tanja Siladji Dahne.

Hon menar att övriga partier i kommunen säger att de bryr sig om klimatet men inte gör särskilt mycket åt frågan. När det gäller miljöfrågan på Tjörn har debatt uppstått på Lokaltidningens insändarsida.

Det är Jan Holmgren (MP) och Gert Kjellberg (TP) som har diskuterat frågan där Kjellberg menar att Miljöpartiet Tjörn har de mest radikala politikerna i västra Sveriges kommuner. Han kallar partiets förslag om klimatnödläge för skogstokigt och menar att det in princip är att stänga ner Tjörn. Uttalandet besvarades av Holmgren med att han inte tycker att det är skogstokigt att värna om miljön.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.