Millimeterprecision i naturens egen konsthall

För femtonde året välkomnar Skulptur i Pilane konstintresserade och naturälskande sällskap till skulpturparken. Skulpturerna är placerade på väl valda platser i det åtta hektar stora kulturlandskapet.
– Konstnärens skulptur ska hänga ihop med naturen och placeras med millimeterprecision, säger Patric Bengtsson, teknisk chef.

ANNONS
|

Varje sommar bjuder på en ny utställning med nya konstnärer. Att få skulpturerna på plats är en utmaning, berättar Patric som har arbetat med monteringen av konstverken i Pilane i femton år.

– Innan utställningen öppnar är det bråda veckor med konstverk som ska monteras. Dels är det många konstverk, dels är de tunga och dessutom är terrängen på vissa ställen relativt otillgänglig.

När Patric och hans kollegor kan ta vid har Peter Lennby, skapare av Pilane skulpturpark, noga valt plats för respektive konstverk.

– Vissa konstnärer har också blick för placeringen men Peter är fantastiskt duktig att se var skulpturerna görs mest rättvisa, var de harmonierar med naturen.

ANNONS

När placeringen är bestämd behöver Patric med kollegor ta beslut om hur själva monteringen ska ske.

– För varje konstverk behövs olika speciallösningar för dess placering i terrängen. Skulpturerna väger mycket och de måste sitta fast ordentligt. Riktningen för hur konstverket placeras är verkligen på millimetern, berättar han och tillägger att allt löses på plats.

Vägde hundra ton

Till hjälp att få skulpturerna på plats används både grävmaskin, kran och helikopter.

– Det tyngsta konstverket vi haft här var en stenskulptur av Claes Hake. Den vägde hundra ton och för att få den på plats behövde vi använda en mobilkran.

Helikopter är också ett relativt vanligt ”redskap” som används för att få verk på plats, berättar Patric.

– Dock lyfter den ”bara” 1 280 kilo vilket begränsar det hela då många skulpturer är tyngre. Vi har till exempel en Tony Cragg som väger ett och ett halvt ton. Terrängen kan också försvåra arbetet. ”Anna” – det enda verket som är konstant i utställningen – är fjorton meter hög och placerad på områdets högsta bergsknalle. För att få henne på plats behövdes en skogsmaskin för att överhuvudtaget komma fram.

Arbetet försvåras ytterligare av att naturen inte får förstöras av vare sig monteringsarbetet eller av maskiner.

Sommarens utställning består av verk från världskända konstnärer som Anna Fasshauer, Kent Karlsson, Johan Creten, Hans Gothlin, Berth Johansson, Per Svensson, Lena Flodman, Tona Cragg, Ingela Palmertz och Ida Koitila.

Ingen utställning den andre lik

Tyska Anna Fasshauer har tre verk på Pilane i sommar och det är ett av dem, ”Gunsmoke”, som monteras dagen då ST-tidningen är på plats.

– ”Gunsmoke” är svetsad tunnplåt i aluminium och är ett fantastiskt verk. Kan man svetsa förstår man verkligen vilket hantverk hennes konst är.

Kent Karlsson, konstnär från Tjörn, visar tre gigantiska stolpar i år.

– Någon sådan montering har vi inte gjort tidigare och hade därför ingen kunskap att luta oss emot. Det var både roligt och svårt men blev verkligen bra, säger Patric.

Att ingen utställning är den andra lik är en av tjusningarna med jobbet tycker han.

– Det bästa är kreativiteten som krävs för att få konstnärens skulptur att hänga ihop med naturen. Att få till det är verkligen roligt, det ska liksom bara bli bra. Många konstnärer är på plats och det blir intressanta möten vilket jag uppskattar mycket.

Skulptur i Pilane

Pågår 14 maj–18 september

Öppet alla dagar 9-19 (september 10-17)

Se hemsida för mer information: www.pilane.org

LÄS MER:Anna i Pilane ska få ansiktslyft och kroppsbesiktning

LÄS MER:Tjörn vill satsa stort på friluftsliv och turism

LÄS MER:Okända utflyktspärlorna i Västsverige – så hittar du dem

ANNONS