Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto Bild: hanssonk
Arkivfoto Bild: hanssonk

Nej till kravet på ändrat partistöd

Majoriteten av politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott vill inte ändra i principerna för partistödet på Tjörn. Miljöpartiet vill via en motion ge mer pengar till mindre partier men utskottet sade nej på torsdagen.

Nu återstår att se om motionen kommer att få större gehör hos kommunstyrelsen eller fullmäktige. MP menar att grundbidraget måste höjas till varje parti och bidraget per mandat istället ska minskas.

– Det politiska landskapet ser idag inte ut som tidigare. Idag finns fler små partier i kommunpolitiken och vi menar att grundbidraget till varje parti bör vara större eftersom alla har lika stora kostnader för till exempel ett torgmöte eller att hyra tält för en kampanj. Med en större andel grundbidrag skulle det bli en mer rättvis fördelning av partistödpengarna. Vi vill inte ha ökat partistöd utan istället en omfördelning, säger Tanja Siladji Dahne, gruppledare för Miljöpartiet.

MP yrkar att grundbidraget höjs till 46 000 kronor per parti och år vilket motsvarar ett basbelopp och sedan får man ett stöd ovanpå detta per mandat.

Tanja Siladji Dahne menar att Tjörn ligger långt efter andra kommuner i regionen.

– Både Kungälv och Stenungsund har ett större partistöd som grundbidrag och vi menar att för att alla partier ska kunna verka på lika villkor bör Tjörn ha samma principer.

MP:s förslag skulle på en fyraårsperiod innebära att ett parti med åtta mandat får 110 000 kronor mindre än idag med ett parti med två mandat får 81 000 kronor mer.

Kommunstyrelsens arbetsutskott sade emellertid nej och menade att partier som har fler mandat generellt har större kostnader än de som har färre mandat i fullmäktige.

– Vi får nu se vad kommunstyrelsen och fullmäktige säger, konstaterar Tanja Siladji Dahne.

Partistödet på Tjörn med nio partier är totalt 684 500 kronor per år eller 2,73 miljoner under en hel mandatperiod på fyra år.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.