Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vindkraftverk. Bild: Jari Välitalo
Vindkraftverk. Bild: Jari Välitalo

Nej till vindkraftsparker efter extra kommunstyrelsemöte

Tjörns kommun säger nej till de två stora vindkraftsparker långt ute i havet väster om kommunens kustområde. Med 7 röster mot 3 avvisar kommunstyrelsen förslagen att sammanlagt bygga mellan 260 och 300 vindkraftverk i två större områden.

De bägge vindkraftsprojekten Mareld (cirka 200 vindkraftverk med en höjd av 350 meter och 330 meter i diameter på rotorbladen) och Poseidon (mellan 61 och 96 vindkraftverk med en höjd på 260-340 meter) anses av kommunstyrelsen vara alltför dominerande och påverka Tjörns kommun med dess turism, landskapsbild och inte minst fiske.

LÄS MER: ”Fisket kommer att hotas av den här jättelika satsningen”

Kommunstyrelsen hade på måndagen ett extra sammanträde för att yttra sig över vindkraftsprojekten och en majoritet av kommunstyrelsen anser att de är så stora att de allvarligt påverkar kommunen på en rad olika sätt. Tidigare har flera samhällsföreningar och grannkommunen Orust reagerat och även andra kommuner längre upp i norr som Sotenäs och Lysekil uttrycker sin oro över satsningarna.

LÄS MER: Politisk strid om vindkraften

Vid kommunstyrelsens möte på Tjörn blev det två voteringar i varje yttrande. men det hela slutade med att majoriteten avvisar förslagen som för omfattande, remisstiden för kort och informationen för bristfällig. Vid voteringarna blev det sju röster mot tre för det kritiska yttrandet. De tre som ser positivt på vindkraftsparkerna ute i havet är representanter från Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Fristående oppositionsrådet Martin Johansson ville helt avslå ansökningarna. Kommunstyrelsen godkände också ett tilläggsyrkande av Gert Kjellberg från Tjörnpartiet att kommunen ska samverka med andra kommuner längs Bohuskusten med avsikt att dessa vindkraftsparker inte ska byggas.

Socialdemokraterna är positiva till vindkraftsparkerna och ser dem som ett välkommet tillskott till elförsörjningen som också kan ge gynnsamma effekter för natur, djurliv och klimat.

Miljöpartiet är också positiva men anser att man måste utreda vilken påverkan de här stora vindkraftsparkerna skulle ha på havsmiljön. Partiet anser dock att det är bra att trycket på fisk och skaldjur minskar då flera bestånd är ansträngda av hårt fiske och fredade områden behövs. Miljöpartiet efterlyser också riskanalyser gällande vilken påverkan det hela skulle ha på fågellivet till havs och vad som händer om ett vindkraftverk havererar.

– Vi har en bred majoritet för att vara mycket tveksamma till de här vindkraftsparkerna. Vi ser risker för skador, påverkan och problem inom olika områden med dessa jättelika projekt, säger Lars Carlsson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.