Nu införs flaggreglerna som Stig kämpat för

I 40 år har han kämpat för riktlinjer om flaggning i Stenungsund. Nu är de äntligen här.
– Det är inte klokt att det skulle ta så lång tid, säger Stig Hilmersson.

ANNONS
|

På det senaste mötet som kommunfullmäktige höll i Stenungsund antogs riktlinjerna för flaggning som kommunstyrelsen redan fastställt. I sammanfattningen av ärendet framhålls att flaggning är av stort symbolvärde för kommunen och att flaggningen ska ”användas för att manifestera delaktighet och uppmärksamma händelser av större dignitet”.

Riktlinjerna utgår från lagen om Sveriges flagga, förordningen om allmänna flaggdagar, rekommendationer från Stiftelsen Sveriges Nationaldag, samt Riksarkivets riktlinjer för flaggning.

Han har bråkat länge

En som är glad över beslutet är Stig Hilmersson. Sedan 1981 har han aktivt kämpat för tydliga riktlinjer om flaggning i kommunen.

– Så länge har jag bråkat om det här. Det har inte varit någon ordning på flaggningen och jag har varit där och påpekat varje gång när inte flaggan har varit hissad då den ska, säger han.

ANNONS

En gång ringde Stig till dåvarande kommunalrådet som blev så förgrymmad över att det åter blivit en miss att han satte sig på cykeln och for iväg för att själv hissa flaggan på kommunhuset – utan att klä på sig.

– Han blev så upprörd över att flagga inte var hissad att han gav sig iväg hemifrån utan att tänka på att han fortfarande var klädd i pyjamas, berättar Stig Hilmersson och skrattar åt minnet.

Flaggar hemma på tomten

Själv är Stig Hilmersson noga med flaggningen hemma på tomten.

– Jag flaggar vid högtider och har förutom den svenska flaggan också Västra Götalands flagga, den norska flaggan och EU-flaggan.

Det är många datum att hålla koll på men för Stig är det en självklarhet att hålla på traditioner och bestämmelser för högtiderna.

– Jag är väl en av de få kvarvarande av min sort, säger han när han noggrant viker ihop de olika flaggorna som han förvarar i garaget tills dess att de används.

Vill ha stil och ordning

För honom är det viktigt att det flaggas vid rätt tidpunkt och då främst vid kommunhuset, vid Fregatten och vid Stenungsunds arena. Han tror själv att intresset för stil och ordning började redan när han gjorde lumpen.

– När jag drev livsmedelsbutik senare i livet var jag alltid noga med att vi skulle ha flaggor uppe. Det var den svenska flaggan, den norska, den danska, den finska och den isländska. För turisternas skull, förklarar Stig.

Nu är riktlinjerna fastslagna men det är inte omöjligt att Stig ändå kommer att åka förbi kommunhuset för att kontrollera att de hissas vid högtidliga tillfällen.

– Det kommer jag nog att göra, bekräftar han.

ANNONS