Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Ny hjälp för äldre i STO-området

Sedan några veckor tillbaka finns det en ny hjälp att få för äldre i STO-området. Annika Lövgren Rutgersson driver eget företag och tillhandahåller tjänster som är någonting mitt emellan hemtjänst, personlig assistent och städhjälp.

– Jag erbjuder ett stöd i vardagen. Det handlar mycket om handräckning i vardagens rutiner, en del lite mindre städuppdrag och att kunna vara ett sällskap på promenader eller till matbutiken, säger hon.

Annika Lövgren Rutgersson är i grunden undersköterska och har jobbat många år inom både hemtjänsten och på äldreboenden. Bland annat på Tjörn, men även i Kungälv och Ale.

Hon beskriver sig själv som en mångsysslare. Den senaste tiden har hon varit timvikarie inom äldreomsorgen, samtidigt som hon har målat tavlor, skrivit och gett ut böcker via ett eget företag.

– Det är något som ligger i släkten att ha många idéer och många bollar i luften. Det är väldigt många i min närmsta släkt är egna företagare, säger Annika Lövgren Rutgersson.

Lättare städning är en av de tjänster som Annika Lövgren Rutgersson hjälper till med. Bild: Mattias Modéen
Lättare städning är en av de tjänster som Annika Lövgren Rutgersson hjälper till med. Bild: Mattias Modéen

Nystartad

Nu vill hon satsa ännu lite mer tid på att vara egen och att utveckla sin enskilda firma och själv styra arbetsdagen, samtidigt som hon drar nytta av sina kunskaper som undersköterska.

– Jag har alldeles nytt startat den här verksamheten och nyligen fått mina första kunder, berättar hon.

Hunden Jussi har fått en ny kompis. Bild: Mattias Modéen
Hunden Jussi har fått en ny kompis. Bild: Mattias Modéen

Stöd, städ och sällskap

Företaget, som heter L-B Skatteriet, erbjuder stöd, städ och sällskap.

– Jag har burit på den här idén ganska länge, men man kan väl säga att coronapandemin fick mig att göra verklighet av den. Det är en lite utbyggd hemtjänst jag gör, sådana sysslor som inte omfattas av den vanliga hemtjänsten.

Hon beskriver att en arbetsdag kan handla om allt från att ge handräckning i vardagen som till exempel att vara ett stöd vid matlagning eller bakning, att hämta posten och att finnas med vid utomhusvistelser.

Städtjänsterna handlar om saker som att hjälpa till med att byta gardiner, putsa något enstaka fönster, tvätta och stryka eller en vanlig veckostädning.

Sällskapet kan bestå i att gå med på promenader, att vara ett stöd när någon handlar eller går till frisören eller att vara en avlösare för anhörigvårdare. Hon följer även som ledsagare till sjukhus eller vårdcentral.

Annika Lövgren Rutgersson, företagare inom hemstöd.
Annika Lövgren Rutgersson startade sitt företag för bara några veckor sedan. Bild: Mattias Modéen

För pensionärer

Besöken hos en kund varierar från mellan två och fyra timmar.

– Jag riktar mig till pensionärer som behöver lite stöd. Gemensamt med alla de tjänster jag gör är att de omfattas av rutavdrag, förklarar Annika Lövgren Rutgersson.

Hon fortsätter.

– Även anhöriga till någon som har äldre föräldrar kan beställa de här tjänsterna - till exempel att ens gamla mor behöver komma ut lite mer - och få Rutavdrag för det när en anhörig betalar.

Saker som hon däremot inte gör är storstädning, flyttstädning, trädgårdsarbete och snöskottning.

– Söker man sånt får man anlita andra.

Behovet finns

Annika Lövgren Rutgersson tror att hon är först ut i STO-området med sina tjänster.

– Vad jag vet finns det inga fler. Men jag vet att det finns ett behov hos många äldre av att få avlastning i vardagen, även om man inte behöver en direkt hemtjänst.

Ett av de äldre par som använder sig av Annika Lövgren Rutgerssons tjänster är Jill och Stig Franzén i Höviksnäs. När Lokaltidningen besöker dem står viss städning på programmet.

– Det var våra barn som tyckte att vi borde få lite hjälp. Jag har också känt själv att vi behöver en viss hjälp och avlastning i vardagen, men inte riktigt hittat någon att vända mig till tidigare, säger Jill Franzén.

Hon fortsätter.

– Idag har jag fått hjälp med att städa ur ett förråd och så har jag fått hjälp med att göra rent diskbänken ordentligt.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.