Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En ny strid har blåst upp om det uppmärksammade projektet Livbojen på Tjörn. Arkivfoto
En ny strid har blåst upp om det uppmärksammade projektet Livbojen på Tjörn. Arkivfoto

Ny strid om projekt Livbojen på Tjörn

En ny strid har blåst upp om det uppmärksammade projektet Livbojen på Tjörn, en satsning som Svenska kyrkan bedriver med stödgrupper för barn och ungdomar i utsatta miljöer. Det är skolledningen som hamnat i blåsväder.

Socialnämnden, som anslagit pengar till projektet, och Svenska kyrkan menar bägge att skolledningen på Tjörn inte vill vara med och låta kyrkan arbeta på sitt sätt med projektet i skolorna. Skolledningen å sin sida avvisar all kritik, menar att media är felinformerade och att man bidrar både med personal och skriftlig information till vårdnadshavare.

Konflikten är djupgående vilket gjort att Svenska kyrkan på Tjörn haft en beredskap sedan i maj men har aldrig kommit igång eftersom skolan inte vill släppa in kyrkan i skollokalerna.

– Det här är ingen kyrklig verksamhet vi vill bedriva i skolorna och man kan inte från skolans sida gömma sig bakom skollagen här. Detta handlar om att vi vill möta elever och föräldrar i skolorna, till exempel på föräldramöten, så att vi kan hitta elever som behöver hjälp av våra stödgrupper. Men i dagsläget kan vi inget göra eftersom skolan säger nej. Vi är startberedda för att hjälpa till om vi bara får komma in i skolorna och medverka, säger kyrkoherde Johan Ernstson i Tjörns pastorat.

Socialnämnden har anslagit pengar till just den uppsökande och stödjande verksamheten via stödgrupper inom projekt Livbojen och det är en enig nämnd som fattat beslutet:

– Det stämmer. Vi menar att detta är den del av Livbojens verksamhet som fungerat bäst av allt och att kyrkan gör en viktig social insats. Det är helt orimligt att skolledningen inte vill medverka så att kyrkan kan komma in i skolan och informera. Det handlar inte om att vara där på skoltid utan att ge information i andra sammanhang. Vi vill bara ha en bra lösning för verksamheten och där måste skolan vara med. Det handlar om en förebyggande verksamhet som kyrkan gör, säger nämndens ordförande Gun Alexandersson-Malm (L).

Från skolledningens sida har man en helt annan uppfattning och förstår inte upprördheten.

– Enligt information jag fått har det aldrig varit en fråga om att vi skulle ställa lokaler till förfogande. Vi ställer personal till förfogande och vi har erbjudit oss att tillhandahålla skriftlig information till vårdnadshavare, skriver skolchefen Lena Eriksson i ett mejl till Lokaltidningen.

Hon anser att Lokaltidningen är felinformerad och vill att tidningen fortsätter dialogen med utbildningsnämndens ordförande Gunnemar Olsson (L).

Han menar att det hela handlar om i vilka former verksamheten ska medverka och hur information kan bedrivas om detta.

– Jag är medveten om att socialnämnden givit kyrkan pengar men vad jag förstår anser vår skolchef att det finns gränser för vad skollagen tillåter och detta gränsar till vad som är okej. Jag menar att socialchefen och skolchefen skulle kunna sätta sig ned och prata igenom det hela och försöka hitta en acceptabel lösning, säger Gunnemar Olsson.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.