Lady Ellen har tagit skada.
Lady Ellen har tagit skada. Bild: Mattias Modéen

Ny vågbrytare skapar problem i Skärhamn – Lady Ellen skadad

En ny vågbrytare som placerats vid det nya bostadsområdet Malaga i Skärhamn, skapar problem för båtar som ligger i småbåtshamnen intill. Även fartyget Lady Ellen har tagit skada.

ANNONS
LocationSkärhamn||

– De vågor som slår emot vågbrytaren studsar tillbaka och går in mot hamnen, säger Bengt Olsson, hamnkapten i Skärhamns hamn.

Problemen började enligt Bengt Olsson förra året när det sattes ut en ny vågbrytare vid Malagaområdet. De är särskilt påtagliga när det blåser friska vindar från väst.

– Det uppstår problem när det blåser 10 meter per sekund eller mer. Det är då vågorna går emot vågbrytaren och sedan studsar tillbaka. De vågorna går in mot småbåtshamnen och gör att de båtar som ligger längst ut får stora problem.

Den nya vågbrytaren vid bostadsområdet Malaga skapar problem för den äldre småbåtshamnen där det finns omkring 1 000 båtplatser.
Den nya vågbrytaren vid bostadsområdet Malaga skapar problem för den äldre småbåtshamnen där det finns omkring 1 000 båtplatser. Bild: Mattias Modéen

Totalt påverkas ett 100-tal fasta båtplatser.

– Folk som har båtplatserna kommer till mig i stort sett varje dag och är arga över situationen. Jag förstår dem, det går inte ens att sitta och dricka kaffe i båten längre och det sliter på utrustningen också.

ANNONS

De mest utsatta båtplatserna är inte brukbara alls.

Bengt Olsson, hamnkapten, Skärhamns hamn
Bengt Olsson, hamnkapten i Skärhamns hamn, är bekymrad över situationen. Bild: Mattias Modéen

Även fartyget Lady Ellen, som ligger förankrat precis utanför småbåtshamnen, har påverkats negativt av den nya vågbrytaren. Bland annat har skrovet tagit skada, när det slagit mot kajen.

– Kajplatsen är helt förstörd. Situationen försvårar för oss att driva verksamhet vid den yttre piren. Vissa dagar är omöjligt att driva någon verksamhet över huvud taget, säger Anders Hermansson, från Lady Ellen Charter AB.

De båtar som ligger längst ut i hamnen påverkas rejält när det blåser kraftigt från väst.
De båtar som ligger längst ut i hamnen påverkas rejält när det blåser kraftigt från väst. Bild: Mattias Modéen

Fartyget köptes in för ungefär tio år sedan och har erbjudit räkkryssningar ombord under flera år. Men sedan pandemin kom förra året är det inte längre några kryssningar.

Problemen från den nya vågbrytaren gör att verksamheten minskar ytterligare.

– Vi har fartyget till salu just nu, säger Anders Hermansson.

För att lösa situationen med problemen från den nya vågbrytaren önskar Anders Hermansson och Bengt Olsson att positionen på den ändras.

– Förslagsvis kan den sättas i en annan vinkel, så att vågarna slår åt ett annat håll, säger Bengt Olsson.

Länsstyrelsen, som ansvar för tillsynen, har fått frågan på sitt bord. Anna-Karin Olsson är handläggare på vattenavdelningen.

– Vi behöver först veta deras inställning i frågan. Om de följt sina tillstånd för vågbrytaren är det svårt för oss att göra någonting. Då får man istället vända sig till mark- och miljödomstolen i Vänersborg, säger hon.

Lokaltidningen sökte ansvariga för vågbrytaren i en veckas tid innan Kristoffer Österholm, en av de ansvariga för Malagakajen, skrev ett mejlsvar till Lokaltidningen. Han skriver att de kommer att lämna sina synpunkter i ärendet till länsstyrelsen när man tittat på frågan mer i detalj.

Han skriver också att vågbrytarens uppförande och läge överensstämmer med gällande tillstånd.

ANNONS