Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera anmälningar om bedrägeri och försök till bedrägeri har den senaste tiden inkommit till polis från äldre personer bosatta i STO-området. Bild: Arkivbild
Flera anmälningar om bedrägeri och försök till bedrägeri har den senaste tiden inkommit till polis från äldre personer bosatta i STO-området. Bild: Arkivbild

Nya anmälningar om misstänkt bedrägeri mot äldre STO-bor

En Skärhamnsbo i 90-årsåldern larmade under måndagseftermiddagen polis efter att ha blivit utsatt för misstänkt telefonbedrägeri. Under gårdagen ska en kvinna i samma ålder och bosatt på samma ort ha anmält att hon ska ha blivit utsatt för samma sak.

I detta fall ska förövarna även ha lyckats, efter att kvinnan på uppmaning av uppringaren ska ha identifierat sig med sina bankuppgifter.

– Precis som i det första fallet ska kvinnan i 90-årsåldern ha blivit uppringd av en person som utgav sig för att ringa från låneföretaget Lendo. Denne ska sedan ha sagt att man misstänkte att någon tagit ett lån i hennes namn, berättar Håkan Hansson, tf stationsbefäl vid polisen i Södra Fyrbodal.

Kopplades vidare

Kvinnan ska därefter ha kopplats vidare till en annan person som uppgavs kunna hjälpa henne, om hon först bara identifierade sig med sina bankuppgifter.

– Men efter samtalet började den äldre kvinnan ana oro och kontaktade sin bank som ska ha bekräftat att pengar dragits från hennes konto, men det framgår inte av anmälan hur mycket, uppger Håkan Hansson vidare.

En anmälan om bedrägeri och olovlig identitetsanvändning har upprättats efter händelsen.

Ytterligare anmälan

Ytterligare ett försök till bedrägeri anmäldes vidare till polis under tisdagen.

– I det här fallet handlar det om en kvinna i 65-årsåldern och bosatt i Stenungsund som ska ha blivit uppringd av en person som utgav sig för att företräda Inkasso och SE-banken. Uppringaren ska ha sagt att kvinnan hade en skuld som gått vidare till Inkasso och sedan försökt förmå henne att lämna ut sina bankuppgifter för att över telefon lösa situationen så att fakturan inte skulle gå vidare till Kronofogden.

Påbörjad överföring

Även i detta fall ska kvinnan efter samtalet dock börjat ana oråd, varför hon kontaktade sin bank.

– Där kunde man då se att en påbörjad överföring på 50 000 kronor påbörjats men inte gått igenom, berättar Håkan Hansson.

En anmälan om försök till bedrägeri har upprättats efter händelsen som ska ha skett någon gång under måndagen eller tisdagen.

LÄS OCKSÅ: Man i 90-årsåldern larmade om försök till bedrägeri

LÄS OCKSÅ: Bedragare försökte lura kvinna på 58 000 kronor

LÄS OCKSÅ: Uppringd av falsk polis – den riktiga polisen varnar nu

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.