Ovanliga Brännöfår får hjälp att bli fler på Tjörn

Det finns bara ett 60-tal får av rasen Brännö i hela landet och fjorton av dem bor numera på Tjörn. Kristian Littke vill hjälpa till att bevara den ovanliga rasen och samtidigt hålla kulturlandskapet öppet.

ANNONS
|

Solen steker på ute vid Hoga på västra Tjörn. Under några taggiga enar i en skogshage ligger ett gäng får och idisslar. Men så fort de får syn på besökarna i hagen kommer de springande.

– Brännöfår är mycket sällskapliga och gillar människor. De är mindre än vanliga får av kött- och pälsraser, säger Kristian Littke och klappar en av tackorna.

Att just de här fåren hamnade på Tjörn var mer av en slump. Kristian Littke hade tillsammans med sin syster Cecilia Littke letat efter får för att kunna växelbeta i hästhagarna hos systern i Hoga, men Kristian tyckte att det vore roligare med en ovanlig sort som behövde bevaras.

ANNONS

Ett fåtal får på Brännö

– Jag hörde av mig till Nordens ark och till Jordbruksverket och funderade på Värmlandsfår ett tag. Men de är inte kritiskt hotade. Så fick jag tips om Brännöfåren. Det hade bott ett fåtal bortglömda får på Brännö, som nu flyttats till östkusten, berättar Kristian Littke.

Han tog kontakt med kvinnan som tagit hand om fåren och som nu bedrev en mindre avelsverksamhet. Rasen fanns inte listad som hotad och hade gått under radarn i alla år.

– I juni 2021 möttes vi på halva vägen, i Örebro. Jag fick med mig tre tackor och fyra lamm hem i transporten. De skiljer sig utseendemässigt en del från de får vi är vana att se, de ser ganska vilda ut. De är oftast flerfärgade och har gärna en vit liten bläs på nosen med svart teckning. Genetiskt ligger de nära värmlandsfåren men har mycket mufflon i sig, säger Kristian Littke.

Minskar inavelsrisken

Fåren trivs på Tjörn och i våras fick tackorna lamm till allas glädje. Men eftersom det finns så få får kvar är det en viktig uppgift att se till att minska inavelsrisken så gott det går.

– Rasen är klen genetiskt, vi måste se till att använda baggar som är så långt ifrån tackorna som möjligt för att förhindra inavel. Vi får skicka bagglamm till östkusten och hoppas få tillbaka en ny bagge, säger Kristian Littke.

Lammet Astrid är gärna med i centrum. Hon blev bortstött av sin mamma och är flaskmatad sen födseln och är därför mycket social.

– Risken finns alltid att ett lamm blir bortstött, speciellt om tackan får fler än två lamm, säger Kristian Littke och klappar Astrid.

Vill bevara rasen

Kristian Littke hoppas att fler får upp ögonen för Brännöfåren och kanske att någon mer på Tjörn vill ha fåren på sin mark, för att exempelvis kunna ta ull och bedriva naturvård.

– Främst ska man vara intresserad av att bevara rasen och kanske ta ull eller mjölk från dem. I så fall är det bara att höra av sig så kan vi bolla tankar och idéer. Men det är ganska lång leveranstid, tidigast nästa år kan det bli aktuellt, avslutar Kristian Littke.

LÄS MER:Kälkerön blomstrar tack vare Anne och Bengt

LÄS MER:Länsstyrelsen: Verksamheten är inte av angeläget allmänt intresse

ANNONS