Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter ett fall i Häggvall vill polisen varna för de livsfarliga konsekvenser den nya sottrenden kan få. Bild: Bengt Christian/Filip Landqvist
Efter ett fall i Häggvall vill polisen varna för de livsfarliga konsekvenser den nya sottrenden kan få. Bild: Bengt Christian/Filip Landqvist

Polisen om sottrenden: ”En livsfarlig lek”

En ung kille fick föras till sjukhus efter att ha andats in farliga avgaser. En annan kille stod medtagen med sotigt ansikte i närheten. Enligt ungdomarna är en det en trend som handlar om att just sota ner sig. Nu varnar polisen för de livsfarliga konsekvenserna.

När polisen larmades till fritidsgården i Häggvall på Tjörn på fredagskvällen var de inte beredda på vad de skulle mötas av.

Personalen på fritidsgården hade ringt dem och patrullen uppfattade det som att någon blivit för full, men när de kom fram var ambulansen redan där och en ung kille hade lastats.

Han var svart i ansiktet av sot, och situationen var så allvarlig att ambulanspersonalen inte kunde stanna och förklara den för polisen, för de måste åka till sjukhuset direkt.

Killen hade medvetet andats in avgaser.

”Vi står där lite förbluffade och tittar på varandra och jag tror vi bägge tänker ”Andats in avgaser medvetet, varför då?!?!””, har polisen skrivit i ett inlägg på Facebook, där de nu varnar för den sjuka trend som påstås pågå bland unga.

Viktigt att informera och upplysa

Inlägget har fått stor spridning och polisen i Stenungsund, Tjörn och Orust hoppas nu att både ungdomar och deras föräldrar ska förstå allvaret.

– Vi vill upplysa vårdnadshavare. Det här är en livsfarlig lek, säger Kent Halldin, gruppchef för områdespolisen i Södra Fyrbodal.

Trenden är större i andra delar av Sverige, och enligt Kent Halldin är det första gången de stöter på den i södra Fyrbodal.

– Jag tror inte syftet är att få i sig avgaser, utan att bli sotig i ansiktet. Och man ska bli så sotig som möjligt. Jag har ingen aning om varför de gör detta.

Både livsfarligt och brottsligt

Fenomenet kallas sotning, och innebär att man håller sitt ansikte bakom ett avgasrör samtidigt som någon gasar så att man får avgaserna i ansiktet. Men när man sotar ner sig riskerar man också att andas in livsfarliga gaser, som kolmonoxid.

Det ämne i kroppen som transporterar syre binder sig lättare till kolmonoxid, vilket gör att man lätt kan få syrebrist om man andas in det. Syrebrist kan leda till mycket allvarliga skador.

Förutom att det är livsfarligt kan det också vara brottsligt, upplyser polisen i sitt inlägg. I Värmlands utreds ju nu ett fall av så kallad sotning som misshandel. Händelsen i Häggvall har däremot inte resulterat i någon anmälan, men trenden är helt enkelt bra att undvika av flera anledningar.

Kan utredas som misshandel

– Framför allt handlar det om liv och hälsa, men sedan kan det i svallvågorna av det här även komma in anmälningar om man kan driva en förundersökning om det finns de förutsättningarna. Om någon blir tvingad till det här kan det vara misshandel, säger Kent Halldin.

Killen som fick föras till sjukhus från Häggvall i fredags ska under omständigheterna må bra. Enligt polisen har läkare dock sagt att han hade tur och att det kunde slutat mycket värre.

– Ja, han har haft en väldig tur. Det här är helt livsfarligt, säger Kent Halldin.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.