Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emma Johansson, samordnare för strandstädningen på Tjörn, hoppas på ett stort intresse för Nordiska Kusträddardagen på lördag.  Bild: Lasse Andrée
Emma Johansson, samordnare för strandstädningen på Tjörn, hoppas på ett stort intresse för Nordiska Kusträddardagen på lördag. Bild: Lasse Andrée

Politiker ger sig ut för att städa stränder

STO-kommunerna gör ihop med övriga kustkommuner från Kungsbacka till Strömstad en storsatsning på lördag när Nordiska Kusträddardagen arrangeras. På Tjörn ska bland annat politiska partier strandstäda.

Tonvis med skräp som flyter iland varje är ett jätteproblem för de extra utsatta bohuslänska kustkommunerna. Förutom den rent professionella strandstädningen – där 16,8 miljoner i statliga pengar satsas i år – finns också ett stort antal frivilliga föreningar, skolklasser och ideella organisationer som hjälper till.

På lördag arrangeras Nordiska kusträddardagen i hela landet och en av de engagerade kommunerna är Tjörn. Miljöinspektör Emma Johansson samordnar satsningen och berättar att både miljöavdelningen i kommunen och flera politiska partier ska delta i strandstädningen av vissa vikar på västra Tjörn.

– Sedan tror och hoppas vi på en hel del frivilliga i städarbetet. Vi ser gärna att så många som möjligt hjälper till och vi tar sedan hand om skräpet och kör det till återvinningsstationen.

Sommarjobbare kan anställas

Emma Johansson berättar att kommunen har fått cirka 700 000 statliga kronor och till detta kommer cirka 200 000 kronor av kommunala medel.

– En av våra tankar nu är att anställa några sommarjobbare som strandstädare under upp till fyra månader, detta vid sidan av alla frivilliga som hjälper till. Skolorna erbjuder sig också att strandstäda inom ramen för de rent kommunala resurserna och så finns det ideella föreningar som Strandstädarna som gör stora insatser.

Tolv kommuner

Även på Orust kommer man att genomföra strandstädning på lördag. Mattias Sannerholm är arbetsledare för strandstädningen och han berättar att man går igenom kustområdet för att se vilka områden som främst behöver städas.

– Vi kommer att ha en hel del folk ute under lördagen. Både frivilliga och professionella strandstädare samlar in en hel del skräp under sådana här dagar. Och det finns ett stort behov av strandstädning längs vår kust.

Västkuststiftelsen är huvudman för lördagens strandstädning. Fiona Lachmann är koordinator.

– Vi har aktiviteter i alla kustkommuner och eftersom det är en nordisk kusträddardag städas också kusterna i de andra nordiska länderna, inte minst i Danmark och Norge. På Västkusten finns tolv kommuner inom vårt ansvarsområde och vi räknar med att stora mängder skräp kommer att samlas in under den här dagen.

Stora behov

Hon bekräftar att Västkuststiftelsen har fått 16,8 miljoner för strandstädningen 2022 av Naturvårdsverket och det är lite mer pengar än förra året.

– Behoven är samtidigt stora eftersom det flyter in mycket skräp på våra stränder varje år. Man har egna resurser i många kommuner men också entreprenörer som arbetar med strandstädningen.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.