Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjörns kommunhus. Bild: Annika Sahlin Ottosson
Tjörns kommunhus. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Politiker vägrar att möta fackombud

En öppen konflikt har brutit ut mellan fackförbundet Kommunal och den politiska ledningen inom socialnämnden på Tjörn. Facket vill träffa politikerna och diskutera projektet Heltidsresan men politikerna säger blankt nej.

Nu har Kommunals fackliga ombud skrivit ett brev till socialnämnden där man begär att få en träff med politikerna för att diskutera projektet som facket anser har stora brister. Det hela handlar om att kommunen vill försöka få till fler heltider men enligt Kommunal blir priset för de som jobbar mycket högt och att många anställda inte orkar med den höga belastningen.

– Alla som tjänstgör helger måste nu arbeta varannan helg, nattpassen ska vara 9 timmar istället för 10 men varje anställd får fler nattpass än tidigare. Den som tjänstgör 90 procent eller mer måste arbeta 19 arbetspass på fyra veckor, berättar Sara Halldin, fackligt ombud för personalen på bland annat äldreomsorgen och inom hemtjänsten.

LÄS MER: Ökar schemaperiod med två veckor för vårdanställda

Hon berättar att oavsett hur verksamheterna ser ut måste dessa principbeslut följas.

– Vi vill helt enkelt diskutera hela detta projekt med politikerna och dessa nya scheman eftersom vi menar att det inte fungerar i praktiken och att arbetsmiljön blir betydligt sämre, konstaterar Sara Halldin och Kajsa Ljung, bägge ombud för Kommunal på Tjörns kommun .

Facket vill dessutom diskutera ledarskapet inom vissa delar av äldreomsorgen som facket anser vara undermåligt.

– Vi har skickat detta brev till socialnämndens politiker men fått till svar att de inte vill möta oss överhuvudtaget. Vi har bara begärt att få ge vår syn på projektet Heltidsresan och konsekvenserna av detta men det blev helt stopp, berättar Sara Halldin och Kajsa Ljung.

Hela presidiet i socialnämnden har sagt blankt nej till att träffa facket och skriftligt har en enig socialnämnd avböjt alla sammanträffanden med facket. Skrivelsen är underskriven av både ordföranden Gun Alexandersson Malm (L), förste vice ordföranden Susanne Landgren (M) och andre vice ordföranden Anette Johannessen (S).

Gun Alexandersson Malm säger i en kommentar till skrivelsen att det är helt riktigt att socialnämnden inte vill träffa facket och diskutera Heltidsresan.

– Det finns ingen anledning för oss att träffa facket i denna fråga idag. Vi kommer under hösten att göra en utvärdering samt en slututvärdering i början av 2022. Vi är medvetna om att det kommer att krävas ändringar i projektet men det är som vi ser det viktigt att inte göra ändringar innan projektet är slutfört.

Hon konstaterar att facket för övrigt har möjlighet att delta i socialnämndens sammanträden i frågor som rör Kommunals verksamhetsområde.

Men är det inte rimligt att ni träffar fackets representanter eftersom det finns kritik mot projektet?

– Det är det men inte idag utan det får vi ta senare. Notera också att hela socialnämnden står bakom vårt svar, konstaterar Gun Alexandersson- Malm.

Heltidsresan är ett försök att skapa fler heltider inom socialförvaltningen för att ge fler chansen att försörja sig själva. Projektet har emellertid både på Tjörn och i andra kommuner varit starkt kritiserat av de anställda, framför allt då kraven på fler nattpass och fler helgtjänstgöringar har ökat. Bland annat hade Stenungsunds kommun en konflikt med facket och de anställda om samma sak och kritiken har varit skarp i många kommuner. Facket konstaterar att det hela starkt påverkar arbetsmiljön negativt för fackförbundets medlemmar.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.