Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Genrebild på vindkraftverk. Bild: Jari Välitalo
Genrebild på vindkraftverk. Bild: Jari Välitalo

Politisk strid om vindkraften

Det blir politisk strid om de omdebatterade vindkraftsparkerna utanför Tjörn och Orust, detta sedan Socialdemokraterna på Tjörn nu säger ja till hela projektet samtidigt som andra politiker och samhällsföreningar är starkt kritiska.

Den politiska oenigheten visade sig vid samhällsbyggnadsnämndens möte i onsdags då s-gruppen klargjorde att man ser positivt på satsningen där som mest cirka 300 vindkraftverk kan etableras ute i havet utanför den bohuslänska kusten i två olika projekt.

LÄS MER: Vindkraftpark planeras i havet utanför Tjörn

Socialdemokraterna menar att vindkraftsparkerna är ett välkommet tillskott till den svenska elförsörjningen och att parkerna kan få gynnsamma effekter för natur, djurliv och klimat.

S-gruppen tog också en votering om sitt yrkade, detta sedan övriga partier i nämnden riktat stark kritik mot hela förslaget och menat att det drabbar kustkommuner som Tjörn mycket negativt. S-gruppen stödde både på det projekt som kallas Mareld och som drivs av företaget Hexicon och projekt Poseidon som drivs av företaget Zephyr Vind. I bägge fallen antog Tjörns kommun dock det yttrande som riktar stark kritik mot vindkraftparkernas storlek med röstsiffrorna 7–4. S-gruppens tre ledamöter fick stöd av en avhoppad miljöpartist medan M, C, L, V och Tjörnpartiet stod på majoritetssidan.

LÄS MER: Protesterna mot vindkraftparker växer

Majoriteten menar i sitt yttrande att nästan hela Tjörns havshorisont kommer att upptas av vindkraftverk, att det handlar om en grov inskränkning i kommunens möjlighet att erbjuda boende och besökare en attraktiv miljö och att påverkan på landskapsbilden blir för stor. Man påpekar också att riksintressen som Pater Noster kan drabbas negativt och att yrkesfisket kan drabbas hårt genom att stora ytor blir otillgängliga för fiske. Kommunen ifrågasätter också om inte riksintressen för sjöfart drabbas negativt liksom reproduktionsområden till havs för fisk och skaldjur. Kommunen efterlyser mer utredningar om riskerna och om alternativa lokaliseringar. Man är även starkt kritik mot den korta remisstiden på enbart några veckor.

– Vi är förvånade över att S-gruppen inte ser riskerna med de här projekten, säger Lars Carlsson (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Närmast ska nu kommunstyrelsen på både Tjörn och Orust yttra sig i frågan.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.