Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vindkraftverk. Bild: Stefan Bennhage
Vindkraftverk. Bild: Stefan Bennhage

Protesterna mot vindkraftparker växer

Planerna på stora vindkraftparker utanför den bohuslänska kusten möter nu växande motstånd från framför allt kustkommunerna. Samhällsföreningarna på både Tjörn och Orust är kritiska och bägge kommunerna kommer sannolikt att säga nej.

Företagen Zephyr Vind och Hexicon vill bygga sammanlagt cirka 300 vindkraftverk utanför Bohuskusten, på en kuststräcka som framför allt berör Orust och Tjörn. Zephyr Vind vill anlägga mellan 61 och 94 verk upp till 340 meter höga medan Hexicon vill bygga 230 verk upp till 350 meter höga och det gäller både fasta och flytande verk.

LÄS MER: Vindkraftpark planeras i havet utanför Tjörn

Samhällsföreningarna längs Bohuskusten, framför allt på västra Orust och Tjörn, menar att det här kommer att förändra hela bilden av kustområdet och både på Orust och Tjörn bekräftar kommunledningarna att kritiken är stark både från invånare och från kommuner.

– Vi är mycket tveksamma till det här. Det är en jättelik etablering och remisstiden är också rekordkort, redan 23 juni och 9 juli ska synpunkter lämnas till företagen, säger Lars Carlsson (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och vice ordförande i kommunstyrelsen på Tjörn.

Kommunalrådet Catarina Bråkenhielm (S) på Orust konstaterar att kritiken också där är mycket stark. Samhällsföreningar på västra Orust har uttryckt kritik och oro och kommunens politiker är tveksamma:

– Jag vågar säga att vi kommer att säga nej till hela den här etableringen när vi behandlar det hela i kommunstyrelsen inom kort.

Även miljöchef Ulrika Marklund bekräftar att man fått kritiska synpunkter från samhällsföreningar på Orust.

Samhällsföreningen på Klädesholmen är starkt kritisk mot det hela.

– Det här har helt gått under radarn då nästan ingen känner till dessa omfattande planer. Vi frågar oss hur Skagerrak påverkas av 350 Eiffeltorn. Det här diskuteras just nu i alla samhällsföreningar från Hönö i söder till norra Bohuslän och vi får inte ens chans till en vettig diskussion ute i kustsamhällena. Det är tur att media har uppmärksammat det här, säger Nils-Gunnar Johansson, ordförande i Klädesholmens samhällsförening.

LÄS MER: Politisk strid om vindkraften

Samhällsföreningarna och kustkommunerna frågar sig också vad som kommer att hända med fisket och sjöfarten.

Lars Carlsson konstaterar att förutom all annan påverkan ska man också komma ihåg att den idag obrutna kustlinjen med en sol som går ned i havet i väster försvinner om de här jättelika vindkraftsparkerna uppförs.

Samtidigt befarar flera kommunpolitiker att projekten inte kommer att stoppas eller minskas eftersom staten och regeringen står bakom denna typ av satsningar.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.