Rikard Larsson, biträdande gruppledare för Socialdemokraterna, anser att de kommunala verksamheterna borde flyttas ut från de nuvarande kommunhuset i Skärhamn för att i stället ge plats för exempelvis ett nytt lokalt centrum.
Rikard Larsson, biträdande gruppledare för Socialdemokraterna, anser att de kommunala verksamheterna borde flyttas ut från de nuvarande kommunhuset i Skärhamn för att i stället ge plats för exempelvis ett nytt lokalt centrum. Bild: Arkivbilder

Radikalt krav från S-oppositionen: ”Flytta kommunledningen till Wallhamn”

Flytta kommunledning och administration till Wallhamn och flytta ut andra ledningsfunktioner till platser där verksamheterna finns. Det minst sagt radikala utspelet görs av S/KD-oppositionen i budgeten för 2022.

ANNONS
|

I dag ligger som tidigare kommunförvaltningen till stora delar i kommunhuset i Skärhamn. Den politiska S/KD-oppositionen menar dock att det mycket väl går att flytta kommunledningen till kommunens lokaler i Wallhamn. Man skulle då enligt partierna samtidigt kunna börja sälja av kommunens fastighetsbestånd till vissa delar.

Vad är det för bra med en flytt till Wallhamn?

– Kommunen har ju i utredningar redan konstaterat att kommunhuset i Skärhamn har ett starkt behov av en renovering och det handlar om kostnader på cirka 25 miljoner, säger Rikard Larsson, biträdande gruppledare för Socialdemokraterna.

– Vi menar att det borde gå att flytta till Wallhamn likaväl som den styrande minoriteten har uttryckt att man skulle kunna flytta skollokaler i Kållekärr dit, fortsätter han.

ANNONS

Ny färjelinje och direktbussar

Rikard Larsson menar att då kommunhuset i Skärhamn är i ganska dåligt skick därför skulle finns utmärkta möjligheter att flytta ut kommunala verksamheter för att exempelvis skapa ett köpcentrum centralt i Skärhamn där lokalerna nu ligger.

– Man skulle kunna få bättre kontorsarbetsplatser i Wallhamn och en flytt av ledningsfunktioner skulle då samtidigt kunna få både ekonomiska och andra bra effekter. Vi behöver också mer ekonomiskt utrymme för andra satsningar på Tjörn.

S/KD, som är den största oppositionsgruppen på Tjörn, har också en del andra förslag i sin budget. Bland annat vill partierna öppna en färjelinje mellan Rönnäng och Tjuvkil i Kungälv för snabbare resor till Göteborg för arbetspendlare. Till detta kommer också förslag om direktbussar mellan Göteborg och västra Tjörn, bussar som enbart skulle stanna i Myggenäs Korsväg och i Kållekärr.

Vill stoppa storskaligt fiske

Partierna efterlyser också stopp för storskaligt fiske i Hakefjorden, och vill att man bygger betydligt fler hyresrätter på Tjörn än i dag.

Partierna vill också skapa ett nytt äldreboende på östra Tjörn och ett trygghetsboende vid Myggenäs. Man vill vidare skapa fler pendelparkeringar och återupprätta projektet Livbojen för barn och ungdomar som hamnar i svårigheter:

– Det sistnämnda ser vi som extra viktigt, och vi tror att fler partier stöttar oss i det kravet, säger Rikard Larsson.

ANNONS