Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jörgen Hellman (S), ordförande i riksdagens skatteutskottet, valde att lämna sitt uppdrag efter SVT:s Uppdrag Gransknings avslöjande.
Jörgen Hellman (S), ordförande i riksdagens skatteutskottet, valde att lämna sitt uppdrag efter SVT:s Uppdrag Gransknings avslöjande.

S-topp från Skärhamn skriven i stuga utan toalett – har fått 700 000 i ersättning

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jörgen Hellman, skriven i Tjörns kommun, har fått 700 000 i ersättning för att han bor långt ifrån riksdagen.
SVT:s Uppdrag Granskning avslöjar nu att stugan i Vänersborg som han påstått sig ha bott i inte ens har en fungerande toalett. Efter avslöjandet meddelar riksdagsmannen i sociala medier att han avgår.

Jörgen Hellman, är inte bara riksdagsledamot, utan också ordförande i riksdagens skatteutskott. Han är sedan mars 2022 bosatt i Skärhamn.

Hans årslön ligger på över en miljon kronor och betalas av svenska folket. Eftersom Hellman har varit skriven på en adress över fem mil ifrån riksdagen har han utöver sin lön sedan 2015 fått 700 000 kronor i ersättning.

Har inte godkänt avlopp

Stugan han fram till nyligen påstod sig bo i saknar enligt SVT:s Uppdrag granskning godkänt avlopp. Enligt Hellman själv innebär det att han uträttar sina behov i en lada hos en grannbonde.

Bara en timme efter att Uppdrag granskning konfronterar Jörgen Hellman med uppgifterna ändrar han sin folkbokföringsadress till Skärhamn som sammanboende med Tjörns kommundirektör Evike Sandor.

Utöver stugan har riksdagsmannen också en övernattningsbostad i Stockholm. Han säger också att han av familjeskäl bor på flera ställen i Västsverige. När han befinner sig i Stockholm får han bland annat traktamente då han befinner sig över fem mil från sitt hem.

Norlén: ”Obefintlig kontroll”

Totalt omfattar alltså ersättningarna som Hellman har fått på grund av adressen han varit skriven på sedan 2015 nära 700 000 kronor. Riksdagens talman Andreas Norlén, M, säger till SVT att kontrollen över vad riksdagens ledamöter själva anger i sina ansökningar är obefintlig.

– Det är svårt att se framför sig att riksdagsförvaltningen skulle åka ut på plats och inspektera en bostad. Utan ledamoten måste rimligen själv ta ansvar för de uppgifter han eller hon lämnar, säger Andreas Norlén.

Sedan 2019 har avloppet i stugan som Hellman varit skriven i varit underkänt av Vänersborgs kommun och saknar därmed rinnande vatten. Stugan har enligt Uppdrag granskning också trasiga fönster och hål i fasaden.

– Jag sover där bara ibland, så jag diskar inte, svarar Jörgen Hellman på en av SVT:s reporters frågor innan han går iväg och inte vill bli intervjuad längre.

Stugan som Jörgen Hellman har varit skriven i saknar både fungerande avlopp och sophämtning. På vägen fram till huset som enligt SVT förefaller stå öde, ligger ett nedfallet träd. Bild: SVT/Uppdrag granskning
Stugan som Jörgen Hellman har varit skriven i saknar både fungerande avlopp och sophämtning. På vägen fram till huset som enligt SVT förefaller stå öde, ligger ett nedfallet träd. Bild: SVT/Uppdrag granskning

Bonden: ”Alla får använda toaletten”

Hellman förklarar innan han lämnar intervjun att han bor i stugan 20 till 30 procent av året. Utöver möjligheten att gå till grannbonden har han också ett utedass.

Hellman hyr stugan av en lantbrukare som även är kommunpolitiker för Centerpartiet. Lantbrukaren Bo Carlsson bekräftar att Hellman har möjligheten att låna hans toalett.

– Vi har toalett i ladugården och när han började hyra där uppe så pratade vi om det. Då sa jag att om han vill får han använda den. Det får vem som helst göra som är i närheten, säger Bo Carlsson till Uppdrag Granskning.

Händelsen ska utredas

Hur ofta Hellman varit på toalettbesök i grannladan är oklart. När Uppdrag Gransknings frågar personer som arbetar där säger ingen sig ha sett riksdagsmannen.

Pia Blank Thörnroos är rättsexpert på Skatteverket och förklarar i programmet att det är tveksamt om Jörgen Hellman kan kalla stugan för sitt permanenta boende.

– Jag förutsätter att riksdagen utreder det där. Jag förutsätter också att de kontaktar Skatteverket när de är klara med det där så att vi får reda ut det, säger hon.

Senare under onsdagen uppgav riksdagsmannen att han avgår.

”Jag har inte tillförskaffat mig någon ersättning, jag inte har rätt till. Däremot inser jag att detta skadar förtroendet för mig som folkvald och framförallt riskerar det att skada mitt parti. Jag har sedan tidigare aviserat att jag inte kandiderar för omval, men kommer i ju med detta avgå från alla mina uppdrag med omedelbar verkan”, skriver han i en kommentar på Facebook.

ST-tidningen har sökt både Jörgen Hellman och kommundirektör Evike Sandor utan framgång.

På den här toaletten påstår sig Jörgen Hellman ha uträttat sina behov. Personer som jobbar i ladan säger dock att de aldrig har sett riksdagsmannen på plats i byggnaden. Bild: SVT/Uppdrag Granskning
På den här toaletten påstår sig Jörgen Hellman ha uträttat sina behov. Personer som jobbar i ladan säger dock att de aldrig har sett riksdagsmannen på plats i byggnaden. Bild: SVT/Uppdrag Granskning
Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.