Samhällsföreningar protesterar mot p-avgifter: ”Ingen har frågat vad vi tycker”

Samhällsföreningarna på öarna utanför västra och södra Tjörn protesterar mot beslutet att höja taxan för boendeparkeringar på Tjörn med 20 procent i ett slag.

ANNONS
|

Det var för ett par veckor sedan som samhällsbyggnadsnämnden på Tjörn föreslog en höjning av taxan för boendeparkeringar i Rönnäng och Kyrkesund. Motivet var att taxan inte höjts på många år och att Tjörn har längre taxa än andra kommuner, som till exempel Orust och Kungälv.

Ärendet har gått vidare till kommunstyrelsen och fullmäktige. Nu visar det sig att den här taxehöjningen på 20 procent hade tagits fram utan någon kontakt med samhällsföreningarna på Dyrön, Åstol och Härön.

LÄS MER:P-avgifter för öbor kan rekordhöjas

Invånarna på öarna är upprörda över förslaget som de anser är orimligt att bara klubba igenom. Leif Göbel är ordförande i samhällsföreningen på Dyrön. Han skräder inte orden.

ANNONS

– Man höjer alltså taxan med 20 procent utan någon slags dialog med oss. Det är rent oförskämt och rent skandalöst att göra på det sättet. Vi har inte hört ett dugg om det här och inte haft någon kontakt med trafikingenjörer eller någon annan på tjänstemannasidan.

”Blir någon slags straffskatt”

Leif Göbel menar att den hör höjningen är ytterligare ett steg i riktning mot att avfolka öarna utan fast landförbindelse.

– Det är en sak att man höjer taxor för tillfälliga besökare, men boendeparkeringen är ju för oss bofasta och det blir någon slags straffskatt för oss som bor på öarna.

– Vi har tillräckligt stora bekymmer redan idag med att behålla befolkningen på öarna och antalet bofasta minskar för varje år. Det här gör så klart det inte lättare att till exempel locka ut barnfamiljer till öarna, fortsätter Leif Göbel.

Mellan 400-500 kronor dyrare per år

Han hoppas nu att flera partier ska kunna hjälpa öborna att få en rimligare taxehöjning och att fullmäktige stoppar den här rekordhöjningen.

Han menar att samtidigt som man arbetar på olika sätt och med olika projekt för att behålla öarna ”levande” så kommer sådana här förslag.

Tilläggas ska att det i Rönnäng handlar om 161 parkeringsplatser och i Kyrkesund om ett 20-tal platser. Alla är uthyrda och ökningen innebär att en plats utan el höjs med mellan 400 och 500 kronor per år, till en bit över 2700 kronor. Platser med el blir ännu dyrare.

ANNONS