Skärhamn fortsatt utan motionsspår – entreprenörer klarar inte miljökraven

Motionsspåret i Skärhamn ser ut att dröja. Ingen entreprenör levde upp till kommunens miljökrav och de som gjorde hade andra uppdrag.
– Vi kan inte säga när det blir av.

ANNONS

Under 2021 gick Tjörn kommun ut med ett anbud om att bygga ett elljusspår strax utanför Skärhamn. Då hade frågan varit uppe hos kommunen ett antal gånger, senast under 2020 då det uppdagades att det saknades pengar för projektet, trots att förvaltningen gett starttillstånd att påbörja bygget.

Pengarna ordnades dock och ett anbudsförfarande kunde börja 2021. Men trots det låter anläggandet av motionsspåret vänta på sig. Anledningen är att ingen entreprenör levde upp till kommunens krav och de som gjorde det hade annat för sig.

Inga anbud klarade kraven

– Vi gjorde en upphandling för en tid sedan men fick inget anbud vi kunde acceptera på grund av kraven vi ställde. Vi fick också in mycket färre anbud än förväntat, säger Erik Larsson, verksamhetskoordinator på Tjörns kommun.

ANNONS

Kraven som kommunen ställde på entreprenörerna hade med naturvården på platsen att göra.

– När man går in i ett naturområde som det här gör man en naturvårdsinventering, bland annat för att se till att entreprenören kan säkerställa de biologiska värdena. När vi sen ringde runt till referenser hos entreprenörerna visade det sig att ingen av de som lagt anbud hade erfarenhet av liknande situationer, säger Erik Larsson.

Hade andra projekt att satsa på

Han menar också att de stora entreprenörer som möjligen hade kunskapen om naturvården inte hade valt att delta i anbudsförfarandet.

– De hade helt enkelt andra projekt de ville satsa på, säger han.

Området där det tänkta elljusspåret ska anläggas ligger nära korsningen Kroksdalsvägen och väg 723 utanför Skärhamn och sträcker sig in sydost via en skogsväg in mot en hagmark. Nu väntar en ny upphandling för anläggandet.

– Frågan är hur vi ska gå vidare, revideringen är inte klar än. Vi vet inte vad som behöver ändras. Men det ska ske så snart som möjligt så vi kan få igång en ny anbudsperiod. Under förutsättning att vi får ett anbud vore det rimliga att vi kommer igång efter sommaren 2023, säger Erik Larsson.

Konceptet klart

Benita Nilsson, kultur- och fritidsnämndens ordförande på Tjörn, menar att arbetet måste gå vidare snarast och att konceptet är klart.

– Vi får jobba på nu. Motionsspåret är jätteviktigt för oss och resurserna finns redan på plats. Det är ett av våra prioriterade projekt. Nu gäller det bara att hitta någon som kan genomföra och fullfölja det, säger hon.

LÄS MER:Tjörn vill satsa stort på friluftsliv och turism

LÄS MER:Bygget av konstgräsplanen på Ödsmåls IP har kommit igång

LÄS MER:Flera miljoner i förlust för ishallen – hoppas på politikerna

ANNONS