Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolförvaltningen är vinnaren i den styrande minoritetens budget för Tjörn 2022. De tilldelas 446,4 miljoner kronor, vilket också är en ökning med hela 24 miljoner jämfört med fjolårets budget. Bild: Arkivbilder
Skolförvaltningen är vinnaren i den styrande minoritetens budget för Tjörn 2022. De tilldelas 446,4 miljoner kronor, vilket också är en ökning med hela 24 miljoner jämfört med fjolårets budget. Bild: Arkivbilder

Skolan får mest i den styrande minoritetens miljardbudget

Drygt en miljard kronor omfattar den styrande minoritetens budget för Tjörns kommun kommande år. Det största beloppet får skolförvaltningen som tilldelas 446,4 miljoner kronor, vilket också är en ökning med hela 24 miljoner jämfört med budgeten för 2021.

Socialförvaltningen får näst mest pengar, 383 miljoner totalt, vilket också det är en ökning med 18 miljoner.

Det är L, M och C som står bakom budgetförslaget och mot detta står fem andra skuggbudgetar av varierande slag, nämligen förslag från S+KD, respektive V, SD, Tjörnpartiet och Miljöpartiet.

Den styrande minoriteten konstaterar att kommunen har en relativt god ekonomi, detta samtidigt som man flaggar för mycket stora investeringsbehov de kommande fem åren. Totalt ligger investeringarna på cirka 1,1 miljarder kronor, varav VA-investeringar står för 235 miljoner och Tjörns Bostads AB (som förvaltar de flesta lokalerna) behöver investera med minst 595 miljoner. Soliditeten ska under nästa år vara 38,7 procent.

Fler lärare och bättre företagsklimat

I budgeten finns en rad åtaganden och målsättningar. Bland annat talar man om god kommunal service, fler lärare, bra skolmiljö och en växande besöksnäring. Dessutom ställs krav på bra kommunalt bemötande av allmänheten och målet är att 80 procent ska tycka att man haft bra möten med politiker och 50 procent att man fått bra svar på sina frågor.

Ett annat mål som spikas i budgeten är ett bättre företagsklimat och kommunen konstaterar att målsättningen är att minst 80 procent av invånarna ska trivas i kommunen, och att alla ska känna trygghet i skolan och inom äldreomsorgen.

Brist på mark ett bekymmer

Målsättningen i budgeten om skolan är att minst 86 procent av eleverna i årskurs 9 ska gå ut med behörighet. Ett annat mål är att bygga bostäder i olika boendeformer och redan 2022 är målsättningen att runt 100 nya bostäder ska stå färdiga.

Företagsklimatet ska också vara bra, men här är samtidigt bristen på mark ett bekymmer. Därför ska 20 000 kvadratmeter ny industrimark stå klar under nästa år och viktigt anses här därför också vara att kommunen köper in mer mark.

Gratis kollektivtrafik för ungdomar

S/KD och V är samtidigt alla partier som vill ha Livbojenprojektet tillbaka. V vill dessutom utöka vårdpersonalen och införa gratis kollektivtrafik för ungdomar. Man efterlyser också ett personligt ombud som stöd för enskilda i olika ärenden.

SD vill i första hand satsa på VA och skolor och är liksom S/KD tydliga med att små skolor ska vara kvar och att äldre elever ska gå i stora skolor.

MP har förutom allmänna förslag också krav på skärpt tillsyn och skärpta krav på enskilda avlopp på Tjörn. Man vill också medverka till ett etablera mindre gårdar för produktion av lokala livsmedel. Partiet vill liksom alla andra partier vidare samarbeta om vattenförsörjningen med grannkommunerna och bygga nya bostäder i varierande storlek.

Föreslår skattehöjning på 50 öre

Partiet föreslår också en skattehöjning på 50 öre för att klara kommunens åtaganden framöver och de storas investeringar man står inför.

– Vi har en budget på omkring en miljard kronor och kravet är att det ska bli ett överskott varje år de närmaste tre åren. Då krävs det en skattehöjning redan 2022 för att finansiera verksamheter och klara investeringarna, säger Olle Wängborg, ordförande för MP på Tjörn.

– Vi har stora satsningar framför oss, inte minst inom skola och VA, fortsätter han.

Vill prioritera ned kulturkostnaderna

Tjörnpartiet slutligen vill prioritera ned kulturkostnaderna och istället satsa på idrotts- och föreningslivet. Partiet vill inte avveckla mellanstadieskolorna men se till att hyreskostnaderna för kommunen som idag är 60 miljoner minskar. Man vill ha fler förskollärare och behålla en oförändrad skattesats.

Ingen av de övriga partierna nämner en skattehöjning utom Miljöpartiet som skriver om en skattehöjning med 50 öre.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.