Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johannes Claesson känner starkt för sillfärsen. På bilden till höger syns en mosbricka med sillburgare – snart kan den bli en nyttig del av skolkosten på Tjörn. Bild: Johannes Claesson/Pelagic Seafood Sweden
Johannes Claesson känner starkt för sillfärsen. På bilden till höger syns en mosbricka med sillburgare – snart kan den bli en nyttig del av skolkosten på Tjörn. Bild: Johannes Claesson/Pelagic Seafood Sweden

Skolbarn på Tjörn kan få sillburgare på menyn

En panel från Tjörns kommun provsmakade en hamburgare av – ja, du läste rätt – sillfärs i veckan. Hamburgaren fick högt betyg av kommunen, som nu hoppas att den kan bli ett stående inslag på Tjörns skolor.
– Det är fruktansvärt nyttiga ämnen i sillen, säger Johannes Claesson, en av hjärnorna bakom sillfärsen.

Det var under tisdagen som panelen från Tjörns kommun träffade Johannes Claesson, en av grundarna till sillbolaget Pelagic Seafood Sweden.

– Vi hade med oss hamburgarna och de hade själva lite mos och mat där och värmde upp burgarna. Så fick de smaka och det var positiva vibbar, säger Johannes Claesson.

I ett inlägg på sociala medier meddelade Tjörns kommun att hamburgarna var till ”matrådets” belåtenhet.

”Om burgaren var god – ABSOLUT”, hette det.

Kan bli skolmat

Härnäst ska elevrådet på Bleketskolan provsmaka hamburgaren och därmed avgöra om den ska bli ett permanent inslag på skolmenyn, enligt kommunen.

– De nämnde äldreomsorgen också, tillägger Johannes Claesson.

Han berättar att företaget också har haft dialoger med både Orust och Lysekil kommun. Nu hoppas han att Tjörn ska bli den första att nappa och bli dragkraft för andra.

Hur mycket hade en affär med Tjörn betytt för er?

– Alla affärer är värdefulla för oss eftersom vi är så nyetablerade. Men jag skulle tro att vi behöver fyra eller fem kommuner med stadiga leveranser för att få mer snurr i verksamheten.

Havets silver

Johannes Claesson har haft nära kontakt med forskare på Chalmers, berättar han. Han nämner det Chalmersledda forskningsprojektet ”Havets silver är guld för hjärtat”, som poängterar fiskartens nyttoverkan på människokroppen.

– Kan man få barn att äta sill från början är mycket vunnet. Forskare från Chalmers menar hur viktigt det är att få i sig de här ämnena som sillen innehåller, säger Johannes Claesson.

Han förklarar att det bland är annat rikedomen på ämnet järn och vitamin b och c som gör fisken så nyttig – och som motverkar hjärt- och kärlsjukdomar.

– Du får så mycket i vitaminer och mineraler som du annars får tillsätta av andra matvaror. Sillen har allt i ett, säger han.

Sillfärsen finns ännu inte att köpa i butik, men Johannes Claesson hoppas att den ska finnas tillgänglig för alla i framtiden.

– Kanske inom ett år, avslutar han.

LÄS OCKSÅ: Sillföretag kan lämna Orust

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.