Skydd för visselblåsare införs i hela STO

Nu öppnas nya möjligheter för anställda i kommuner och andra verksamheter att anmäla oegentligheter, missförhållanden och lagbrott. STO-kommunerna startar en ny verksamhet i sommar och anlitar nu externa företag som man ska kunna anmäla till.

ANNONS

Bakgrunden är att en så kallad visselblåsarslag införts i landet, detta efter beslut inom EU 2019 om starkt skydd för personer som rapporterar om överträdelser av olika slag – det så kallade visselblåsardirektivet.

Lagen innebär att personer som rapporterar om missförhållanden får ett betydligt starkare skydd än tidigare och den nya lagen ersätter den tidigare om särskilt skydd mot repressalier för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden. Lagen innehåller bestämmelser om personuppgifter och tystnadsplikt och även offentlighets- och sekretesslagen har ändrats.

Lagen trädde i kraft 17 december 2021 och alla kommuner ska skapa en funktion för att arbetstagare ska vara skyddade om de anmäler missförhållanden på jobbet.

ANNONS

Samma linje i hela STO

De tre STO-kommunerna har alla valt samma linje, nämligen att man upphandlar själva anmälningsfunktionen via ett privat oberoende företag och sedan finns enskilda tjänstemän eller en arbetsgrupp inom varje kommun som hanterar inkomna anmälningar – och i de fall där det bedöms viktigt går man sedan vidare och utreder de fall som kräver detta.

Skyddet gäller i huvudsak för arbetstagare, arbetssökande, konsulter, praktikanter, volontärer och andra som utför uppdrag för kommunens räkning men skyddet gäller också personer som bistår en arbetstagare som rapporterar något. Besluten om regelverk och system fattas av kommunstyrelser och fullmäktige de närmaste veckorna.

Egen enhet inom kommunen

Tjörns kommun har fattat beslut om att upphandla tjänster externt av ett oberoende företag vilket också har genomförts. Sedan ska det finnas personer i kommunen som tar hand om de fall som kräver ytterligare utredning:

– Vi håller på att plocka fram ett system som ska fungera för den här speciella verksamheten. Vi har ännu inte alla detaljer klara men det blir någon slags egen enhet i kommunen, säger Emma Pakki, kommunjurist på Tjörn.

Sara Alfredsson är personalchef på Tjörns kommun:

– Vi är överens om att vi ska ha ett externt bassystem. Detta företag får ta emot ärenden och göra en första bedömning och sedan får vi på olika sätt kontrollera vad som inkommit och vilka ärenden som kan vara aktuella att gå vidare med. Där får jag vara med tillsammans med en av våra kommunjurister.

Tjörns kommun ligger rätt långt framme i den här frågan i jämförelse med många andra kommuner. Sekretessen vid ärenden är viktig, liksom möjligheten att att anmäla anonymt.

Nätverk av advokater

Orust kommun har också kommit en bit på väg. Kommunchef Henrik Lind konstaterar att man så sent som häromveckan upphandlade själva funktionen av ett externt företag.

– Detta företag ska ta emot anmälningar och hantera frågorna opartiskt och sedan får vi kontakt med de ärenden man bedömer är viktiga att gå vidare med. Vi hade från början en diskussion om man skulle ha ett par jurister som jobbade med detta för alla kommuner i Fyrbodal men det blev ett oerhört dyrt system så varje kommun hanterar i stället detta för sig.

I Stenungsund inför man också ett system där man låter ett externt företag hantera anmälningar och sedan ska en utsedd arbetsgrupp inom kommunen hantera de anmälningar som ska tittas närmare på.

– Vi har också tillgång till ett advokatnätverk som ska kunna hjälpa till med utredningar och bedömningar som vi inte ska göra helt själva. Vi räknar med att det hela ska vara igång i god tid innan 17 juli som är det datum då alla kommuner ska ha infört ett system, säger administrative chefen Marcus Starcke.

Flera kommuner betonar att ärendena ska handla om lagbrott, oegentligheter och missförhållanden och här finns ett strikt regelverk i lagen att arbeta efter. Det handlar alltså inte om någon allmän klagomur i kommunerna för allmänheten utan ska gälla allvarliga missförhållanden.

ANNONS