Spion med koppling till Tjörn i ny SR-dokumentär

Maja Falkeborn Willner har gjort en dokumentär om en bortglömd spion med kopplingar till Tjörn.
– Han beskrevs som mannen som bidrog till att förkorta andra världskriget, säger hon.

ANNONS

Idag har knappast någon hört talas om spionen Eric Erickson som blev så uppskattad för sitt spionage mot tyskarna under andra världskriget att han fick den amerikanska presidentmedaljen, The medal av freedom.

– Det har också gjorts en Hollywoodfilm om honom men den är svår att finna idag, berättar Maja Falkeborn.

På söndag sänds hennes P1-dokumentären ”Mästerspionen Eric Erickson” i Sveriges Radio. Under ett år har hon grävt efter fakta om den bortglömde spionen och intervjuat människor som har känt honom för att kartlägga hans liv och gärning.

– Han var en underlig man som var mer lurig än vad samtiden uppfattade, säger Maja.

ANNONS

Gav de allierade viktig information

Under andra världskriget försåg Eric Erickson de allierade med viktig information om potentiella bombmål i Tyskland. Han var oljedirektör och fick insyn i var tyskarna hade sina oljeindustrier. Det fanns misstankar mot honom, men de kom främst från annat håll. Svenska Säpo, som avlyssnade hans telefon, trodde att han spionerade för tyskarna då han var nära vän med Herman Göring och också träffade SS-chefen Himler vid flera tillfällen.

– Han var smart. Han hade en plan och han visste vad han skulle göra för att lyckas.

När Maja sökte i Eric Ericksons spår upptäckte hon att mycket av hans liv och gärning var bortglömt. Men hon lade ett pussel och fick också viktig information av den amerikanska journalisten Steven Talty som är expert på spioner. Taltys grund för att söka information om Erickson var att han letade efter spioner med amerikansk anknytning. Svensken var nämligen född i USA av svenska föräldrar och växte upp i Brooklyn, New York.

– Hans far var urmakare där. Föräldrarna kom från enkla förhållanden men arbetade sig uppåt i samhället.

Stora insatser under kriget

Enligt den amerikanska journalisten var Eric Ericksons insatser under kriget avsevärda.

– Han var en av de fem främsta spionerna under andra världskriget.

Steven Talty menar att Ericksons insatser kan ha förkortat kriget med ett år. Genom att göra sig till förtrogen med höga nazister fick han tillgång till information som gjorde att han kunde kartlägga de viktiga oljeindustrierna. Det var bland annat för att drivmedel saknades som tyskarna förlorade kriget.

Kanske var det Eric Erickson ambitioner i livet som också drev honom till att bli spion. Han ville bli sedd och kanske omtalad. Vänner berättar i radioprogrammet att han tidigt hade ambitionen att bli rik och framgångsrik. Det var ändå först när han började jobba inom oljeindustrin som det gick bra för honom.

– Han startade verkligen från botten men avancerade snabbt till att bli chef. Senare blev han oljedirektör först i Japan och sedan Sverige. Det var då han kom hem som han började handla med tyskarna.

En man med många sidor

Maja Falkeborn menar att det är svårt att veta vad som är sant och vad som är uppdiktat i hans liv. Under sitt arbete upptäckte Maja en rad uppseendeväckande saker om Eric Erickson. Han var en kvinnokarl, charmerande och artig och alltid välklädd i kostym och fluga. Han var vältalig och tyckte om att umgås med fina vänner inom societeten.

– Det var så han beskrevs av sina vänner men han hade också andra sidor. Han var lurig och omgavs av lögner.

En lögn handlade om hans ålder. Han var egentligen åtta år yngre än vad han uppgav. Under kriget hade han en tysk älskarinna, Anna-Marie Freudenreich, som lämnade uppgifter till honom. Hon dödades senare av nazisterna på grund av sina handlingar och Eric Erickson har hävdat i intervjuer att han närvarade vid arkebuseringen.

– Det visar sig inte stämma. Han var redan tillbaka i Sverige när det skedde. Den sista resan han gjorde till Tyskland var i oktober 1944 och hon avrättades året därpå.

Okänd son i Sverige

När Eric Erickson flyttade till Sverige bodde han i Norrköping och i Stockholm men han har också anknytning till Tjörn där hans sonson bor. Eric Erickson hade en okänd son, Majas svärfar Clas Rubell, som i hela sitt liv undrat över sin far, spionen.

– När Clas var 16 år upptäckte han genom ett faderskapsbevis att Eric Erickson var hans far. Under hela sitt liv försökte han förstå vem denne hade varit och sökte också upp honom vid några tillfällen.

Eric Erickson bodde då i Stockholm och var gift. Första gången släppte han inte in sonen som rest till huvudstaden från Norrköping men andra gången fick han komma in.

– Det var den enda gången de sågs, därefter klipptes banden. Det enda min svärfar minns från mötet var att fadern pratade oavbrutet. Kanske var han nervös.

Kopplingen till Tjörn

Sonen Clas var Eric Erickson enda barn. Spionen som av sina vänner beskrevs som charmig, vänlig och varm verkade helt oberörd inför sin sons försök att få kontakt.

– Han var helt klart en lurig och skum person och jag tror inte att hans motiv var att stå upp för rättvisa. Det var andra saker som styrde men i slutändan gjorde han ändå nånting bra.

Maja Falkeborn Willner bor på Tjörn tillsammans med sin familj. Hennes man är sonson till Eric Erickson.

ANNONS